Бањалука: Слободни кревети за 240 ученика у Средњошколски дом

Данијела Стоканић
Бањалука: Слободни кревети за 240 ученика у Средњошколски дом

Бањалука - Ученицима који не живе у Бањалуци, а средњу школу ће похађати у овом граду, и ове године ће на располагању бити 240 слободних мјеста у ђачком дому.

Како су објаснили у Средњошколском дому, први уписни рок почиње 7. и трајаће до 14. јула, док ће за преостала слободна мјеста почети 20. августа и биће отворен седам дана.

- Основни услов за смјештај и исхрану у Дому јесте успјех ученика у претходном школовању, социјални статус  породице из које долази и удаљеност мјеста пребивалишта од школе - рекао је директор Средњошколског дома Бранислав Видић.

Додао је да је цијена мјесечног боравка коју ђаци плаћају 75 марака.

- Влада Републике Српске суфинансира смјештај и исхрану ученика са 95 КМ, док за дјецу ратних војних инвалида од прве до пете категорије Влада плаћа пуну цијену од 170 марака - објаснио је Видић.

Према његовим ријечима, дјеца у Дому, поред три оброка и смјештаја, имају на располагању информатички клуб у саставу библиотеке, теретану, учионицу у којој је сваки дан обавезно учење и то све под надзором васпитача.

- Интересовање ученика за смјештај сваке године је све веће, тако да више од стотину њих, који се јаве на конкурс, остане без смјештаја. Смјештај у Дому најчешће траже ученици из Кнежева, Шипова и Мркоњић Града - нагласио је Видић.

Међутим, кад је у питању финансијска ситуација ове установе, Видић истиче да није баш на завидном нивоу.

- Како бисмо саставили крај с крајем, за вријеме распуста изнајмљујемо собе гостима и туристима из других земаља који долазе у Бањалуку, а преноћиште је симболичних осам марака - казао је Видић.

Додао је да прикупљени новац на овај начин искористи за санацију, али и рад Дома.

Ученица трећег разреда Технолошке школе Јелена К. из Кнежева каже да од почетка школовања у Бањалуци борави у ђачком дому.

- Задовољна сам условима у Дому, тако да ћу и наредне школске године смјештај потражити у овој установи и надам се да ћу успјети у томе. Највише ми значи то што ме по доласку из школе чекају топла соба, готов ручак и вечера - истакла је Јелена К. 

Пословање

Директор ове установе Бранислав Видић истакао је да је по повратку на ову функцију затекао велике дугове из којих је тешко испливати.

- Када сам смијењен, иза себе сам у Дому оставио око 150.000 марака вишка, по повратку сам затекао 200.000 марака дуга, а ријеч је о кратком временском периоду - рекао је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана