Бањалука слави крсну славу: Литургијом почело обиљежавање Спасовдана (ФОТО/ВИДЕО)

ГС
Бањалука слави крсну славу: Литургијом почело обиљежавање Спасовдана (ФОТО/ВИДЕО)

БАЊАЛУКА - Служењем Свете архијерејске литургије у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је почело обиљежавање славе града Спасовадна, као и славе овог храма.

Свету архијерејску литургију служи његово преосвештенство митрополит бањалучки Јефрем са свештенством.

Литургији присуствује руководство града Бањалука, али и бројни Бањалучани.

Након литургије, биће освештани славско жито и колач, а потом ће услиједити свечана литија.

Град Бањалука као и сваке године у духу традиције обиљежава славу, а тако је и ове године, јер су за грађане припремили богат културно-умјетнички програм.

У 19.00 часова у порти Храма Христа Спаситеља биће одржана ревија под називом "Умјетност плавих нити" у организацији Удружења жена "Дуга".

Такође, и ове године уз пригодно послужење за суграђане,  у вечерњим часовима - од 19.30 часова у тзв. Паркићу биће приређен посебан програм под називом "Спасоваданско вече слава кроз традицију".

Имајући у виду да је слава вијековна традиција српског народа, а да су Бањалучани надалеко познати као добри домаћини, током вечери ће бити проглашени и побједници у прављењу најбоље славске погаче и домаће ракије.

У духу традиције обиљежавање Спасовдана биће настављено и у петак, 14. јуна на платоу испред Храма Христа Спаситеља, гдје вас од 19.00 часова очекује и концерт Школе гусала "Сандић" (у случају кише, концерт ће бити одржан у Банском двору).

Славу града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежиће заједно - Град Бањалука и Српска православна црква - Парохија бањалучка, шишу Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Матични уред
Матични уред
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана