Бањалука: Школски одбор одбио смјену директора Технолошке школе

Данијела Стоканић
Бањалука: Школски одбор одбио смјену директора Технолошке школе

Бањалука - Школски одбор Технолошке школе је одбио иницијативу републичког просвјетног инспектората да се смијени директор ове установе Дејан Чутура.

Разлози за одлуку инспектора су вишеструке неправилности у школи. Наиме, утврђено је да је процедура пријема професора физичког васпитања спроведена у супротности са одредбама закона. Такође неправилности су утврђене и када је ријеч о подјели часова практичне наставе.

Један од чланова Школског одбора Драгица Маринковић каже да поменути пропусти немају толику тежину да Чутура сноси оволике посљедице.

- Поменуте проблеме директор је по доласку на функцију затекао. Стари правилник нормира наставнике практичне наставе на 28 часова, што мора бити дјељиво са пет без остатка и то је једини проблем - рекла је Маринковићева.

Додала је да је проблем у вези са расподјелом часова у свим бањалучким трогодишњим школама присутан.

Истог мишљења је и њен колега из Одбора Душан Антонић, који је истакао да је професора физичког васпитања запослен у складу са законом.

- Професор физичког почео је да ради и прије доласка на функцију садашњег директора. С обзиром на то да су нам из Министарства поручили смијените директора или ћемо га ми разријешити дужности. Препуштамо одговорност Министарству и поручујем смијените га Ви, ми нећемо - рекао је  Антонић.

Директор ове установе Дејан Чутура каже да откад је дошао на ову функцију Републичка просвјетна инспекција је долазила 12 пута за мање од годину дана.

- У више наврата сам се обраћао Министарству због проблема које сам затекао, али никад нисам добио одговор - рекао је Чутура.

У Републичкој управи за инспекцијске послове РС истичу да је због неизвршених обавеза наложених инспекцијским рјешењима просвјетни инспектор Школском одбору и ресорном Министарству поднио иницијативу за разрјешење директора.

У Министарство просвјете и културе Републике Српске истичу да је Школском одбору наложено да спроведе поступак разрјешења директора Технолошке у року од 30 дана због неизвршених обавеза наложених инспекцијским рјешењем.

- Уколико Школски одбор не поступи у складу са наведеним налогом, министарство ће разријешити дужности директора школе. Чекамо одлуку Школског одбора - рекли су у министарству.

Додали су да Правилник о четрдесеточасовној радној недјељи наставника и стручних сарадника у средњој  школи примјењив у свим средњим техничким школама у Републици Српској од 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана