Бањалука се захвалила Мадриду, ево и зашто

Мондо.ба
Бањалука се захвалила Мадриду, ево и зашто

Одмах послије одиграног финала Лиге шампиона у којем је Реал Мадрид савладао Борусију, у Бањалуци је освануо графит са захвалницом поменутом шпанском граду.

Подсјећамо, Реал Мадрид освојио је 15. титулу шампиона Европе пошто је у финалу Лиге шампиона савладао Борусију Дортмунд 2:0.

Финале на Вемблију са посебном пажњом пратили су навијачи бањалучког Борца јер је од исхода дуела у Лондону зависило и то да ли ће црвено-плави, који су освојили титулу шампиона БиХ, бити повлаштени у првом колу квалификација за Лигу шампиона.

Мадриђани су исписали историју, а уједно и погурали Борац јер ће након тријумфа Реала доћи до „преслагивања“ које Бањалучанима доноси и мјесто носиоца на жријебу првог кола, пише Мондо.

Одмах након финала стигла је и захвалница Мадриђанима од навијача Борца.

На пасарели на западном транзиту у Бањалуци неколико минута послије финала Лиге шампиона исписан је графит "Х(В)АЛА МАДРИД", као захвалница, те јасна асоцијација на слоган навијача и химну Реал Мадрида која носи назив "Хала Мадрид" ("напријед Мадрид"). За успомену на дан када је Реал Мадрид помогао Борцу исписан је датум финала.

Иначе, мјесто у главној фази Лиге шампиона за наредну сезону, а које попуњава освајач такмичења у прошлој, остало је упражњено, а према правилима УЕФА, дошло је до неколико преслагивања квалификационих фаза, а све како би се задовољила потребна норма клубова у свакој од четири рунде.

Тако се Шахтјор као шампион са највећим коефицијентом (63.000) који нема директно мјесто у евро-елити преселио из плеј-офа у главни дио Лиге шампиона.

Такође, првак најбољим коефицијентом у другом квалификационом колу, а то је Динамо Загреб, заузео је мјесто украјинског састава у плеј-офу, а истовремено су Ференцварош и Карабаг, као шампиони са најбољим коефицијентима у првом колу, аутоматски пребачени у друго коло.

То свакако одговара црвено-плавима јер сада у првом колу има 14 носилаца, а међу њима је и Борац, који не би постао носилац да је Лигу шампиона освојила Борусија, која јесте изборила наступ у европској елити и у у наредној сезони, али не као шампион своје земље, већ петопласирани тим Бундеслиге.

Ријеч је, иначе, о бонус мјесту које је њемачко првенство, уз италијанско, добило као национални савез са највећим европским коефицијентом у овој сезони.

Жријеб првог кола квалификација обавиће се 18. јуна у Ниону, а само дан касније, послије извлачења на истом мјесту, знаће се парови и друге рунде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана