Бањалука се припрема за обиљежавање годишњице земљотреса

ГС
Бањалука се припрема за обиљежавање годишњице земљотреса

Низом активности Бањалука ће крајем овог мјесеца обиљежити 54. годишњицу и сјећање на земљотрес који је задесио Бању Луку 1969. године.

Тако ће уз бројне едукативне активности, бити организована и стручна конференција под називом „„Јачање отпорности  заједнице на земљотрес“.

Једнодневна конференција, која ће бити одржана 26. октобра окупиће представнике локалних заједница из земље и региона, представнике служби цивилне заштите, али и предаваче из научне области управљања сеизмичким ризиком.

За 27. октобар планирана је показна вјежба са сценариом разорног земљотреса у Бањој Луци  са већим бројем повријеђених и озбиљним оштећењима у граду, а у овој симулацији учествоваће и ученици бањалучке Гимназије, али и припадници МУП-а Републике Српске, Хеликоптерског сервиса Републике Српске,  ЈЗУ Дом здравља Бањалука, Градске организације Црвеног крста, Горска служба спасавања Бањалука.

Такође, Град Бањалука у сарадњи са Архивом Републике Српске и ЈУ КЦ „Бански двор“ приредиће и изложбу на тему земљотреса.

Четири јака потреса догодила су се 26. и 27. октобра 1969. године, а главном удару претходила су два јака помјерања тла.

Главни удар догодио се 27. октобра 1969. године с магнитудом од 6,6 јединица Рихтерове љествице, послије којег је услиједио накнадни удар од 4,7 степени по Рихтеру.

Потреси су оставили посљедице на подручју 15 општина тадашње Босанске Крајине, с тим да је у Бањалуци 15 људи смртно страдало, од којих 13 у згради “Титаник”, која је претрпјела тешка оштећења.

Повријеђено је 1.117 особа, а земљотрес је нанио огромну материјалну штету на 86.000 стамбених јединица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана