Бањалука: Санирано 30, на чекању 150 клизишта

Весна Поповић
Бањалука: Санирано 30, на чекању 150 клизишта

Бањалука - Од прошлогодишњих поплава на подручју града санирано је 30 клизишта, у шта су уложена два милиона КМ, док је на чекању још 150 одрона земље.

Потврдио је то начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић и додао да се од укупног броја несанираних клизишта 85 налази на приватним парцелама, а остала на јавним површинама и путној инфраструктури.

- Приоритет за санацију су била клизишта која угрожавају инфраструктуру, тако да нисмо имали дужих прекида саобраћаја или снабдијевања водом - истакао је Новаковић.

Додао је да је једна од критичних локација била у улици Мањачких устаника.

- Клизиште је оштетило магистрални пут према Мркоњић Граду, али је и пријетило да уништи водоводне цијеви и доведе у питање снабдијевање водом комплетног града - додао је Новаковић.

Навео је да је у 2014. години из буџета града за санацију клизишта потрошено око 370.000 КМ, да су "Воде Српске" уложиле још око 930.000 КМ, а да је у овој години потрошено 700.000 КМ.

- Осим што је већ санирано тридесетак клизишта, радови су у току на два у мјесним заједницама Дебељаци и Рекавице један - додао је Новаковић.

Највећа клизишта која су санирана су једно у улици Вељка Млађеновића и два на путу за Понир, у која је уложено око 650.000 КМ.

- Такође и у улици Здравка Дејановића је забиљежено неколико клизишта, у која смо до сада уложили близу 200.000 КМ - рекао је Новаковић.

Додао је да је у току избор извођача радова за санацију још пет клизишта, за чију поправку је планирано око 280.000 КМ.

- Од тога су четири клизишта на градским саобраћајницама - у улици Браће Милетић, огранку Уроша Дреновића, Билећкој и у Карађорђевој код броја 475 и једно на локалном путу Дебељаци - Гавранићи - нагласио је Новаковић.
Једно од недавно санираних клизишта које је покренуто након мајских поплава је клизиште на локалном путу за Баралиће у МЗ Доња Кола, за шта је из буџета уложено 66.000 КМ.

- Радови су завршени и сада више нема бојазни да ће доћи до прекида саобраћаја - рекао је предсједник Савјета ове МЗ Милан Ђукић.

Процјене

У Градској управи су процијенили да би за санацију преосталих клизишта на јавној инфраструктури било потребно близу три милиона марака.

- За поједина клизишта потребно је израдити планску документацију, за нека је она већ припремљена, док за оне мање није ни потребна, јер се могу санирати без ње. Међутим, то су заиста велика средства која у овом тренутку град нема и надамо се да ће нам у томе помоћи Влада РС. У току је припрема програма и видјећемо шта ће моћи бити реализовано наредне године - објаснио је Зоран Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана