Бањалука - Самостални такси превозници обуставили рад

Срна
Бањалука - Самостални такси превозници обуставили рад

Бањалука - Самостални такси превозници у Бањалуци данас су потпуно обуставили рад због проблема насталих у вези са конкурсом за издавање паркинга на перонима Нове аутобуске станице и непоштовања омјера броја возила самосталних предузетника и такси предузећа из Одлуке о такси превозу града.

Таксисти траже хитан састанак са представницима Градске управе како би се наведени проблеми ријешили, а рад су обуставили до даљег.

Предсједник Удружења “Еуро такси” Дарко Вучић тврди да је предузеће “Необас” нелегално провело конкурс за издавање такси паркинга, након којег је предузеће “Патрол такси” преузело свих 16 мјеста која су користили самостални предузетници.

Он је упозорио и на кршење члана 16 Одлуке о такси превозу града Бањалука, према којем је омјер возила самосталних превозника и предузећа 10 према један.

“Ако нас у граду има 265, то значи да би 'Патрол такси' требало да има 26 возила, а никако 34 са тенденцијом раста”, упозорио је Вучић.

Према његовим ријечима, предсједник НДП–а Драган Чавић је у Народној скупштини Републике Српске изнио неистину о такси удружењима, те фаворизовао предузеће “Патрол такси” тврдњом да плаћа 300.000 евра пореза.

“Ако је рекао колико плаћају порез, онда је требало да каже колико направи поврата ПДВ-а. С друге стране, удружења годишње плате више од 40.000 КМ за градску таксу, а предузеће свега 400 КМ”, рекао је Вучић, наводећи да је више од 70 одсто таксиста измирило своје пореске обавезе, док они који то нису учинили имају камату.

Он је додао да “Патрол такси” сада даје у подзакуп седам мјеста који је добио по цијени од 170 КМ мјесечно за 450 КМ плус ПДВ.

“Кад смо својевремено са њима склапали уговор, тамо је стајало закуп такси стајалишта, али је 2009. године Град Бањалука забранио да се такси стајалишта издају, јер хоризонталну сигнализацију поставља Одјељење за саобраћај, због чега смо правили анекс уговора да нам се изнајмљују паркинг мјеста”, рекао је Вучић.

Предсједник “Бањалучког таксија” Драган Пуришић рекао је да је у штрајку 230 возила и да су за најбољу организацију такси службе у граду заслужна удружења самосталних превозника, а не предузеће.

“У нашем возном парку су возила високе класе и с те стране сигурно пружамо бољу и јефтинију услугу од 'Патрол таксија', а то је можда и разлог да се истјерају ови људи са аутобуске станице”, рекао је Пуришић.

Закупац такси простора на долазним перонима на Новој аутобуској станици Аднан Хусић каже да је предузеће “Необас” на конкурсу направило бодовну листу којом је фаворизовало предузеће “Патрол такси”, иако је одређен број закупаца могао да прође.

Према његовим ријечима, цијена закупа износи 155 КМ плус ПДВ, али “Необас” није дозвољавао плаћање путем банке, већ на интерној каси предузећа путем нота рачуна.

“Ми смо им фактички давали жжив кешж, односно жцрне пареж, иако смо ми самостални предузетници и послујемо преко рачуна. Они су фактурисали износ са ПДВ-ом, а на предрачуну и малим рачунима са благајне нигдје нема износа ПДВ-а”, рекао је Хасић.

Он је додао да је “Необас”, као насљедник “Аутопревоза” од самосталних закупаца инкасирао 612.000 КМ, због чега ће, како је рекао, Управи за индиректно опорезивање БиХ “бити веома интересантно да види гдје је завршио ПДВ на овај износ”.

“Када је у питању жПатрол таксиж, они су их фаворизовали, увели су нам старосну границу за возила од 15 година, дозвољавају им и бензин и електричну струју и плин”, рекао је Хасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана