Бањалука: Ред вожње и линије на дисплеју

Данијела Стоканић
Бањалука: Ред вожње и линије на дисплеју

Бањалука - Апликација за мобилне телефоне и таблет уређаје "БЛ Бус",

захваљујући којој ће становници убудуће имати на длану ред вожње, све линије, распоред стајалишта и друге информације о градском и приградском превозу, јуче је пуштена у функцију.

Овај интернет водич за јавни превоз прошао је тестну фазу и представљен је јуче на конференцији за новинаре у Градској управи. Градоначелник Слободан Гаврановић истакао је да ће се модернизацији јавног превоза морати посвећивати све више пажње и да је ово један од првих корака у стварању боље комуникације са грађанима.

- Ова апликација нашим грађанима ће понудити боље могућности и једну нову врсту комуникације како би имали што више информација о поласцима, доласцима и линијама које могу користити - рекао је Гаврановић.

Према ријечима шефа Одсјека за саобраћај Славка Давидовића, у апликацију је унесено око 8.000 полазака са доступним и-мејл адресама, као и бројевима телефона свих превозника на подручју града.

- Ово је само прва фаза апликације. У другој фази је планирана и њена верзија на енглеском језику за потребе страних туриста који долазе у Бањалуку. Такође, почетком идуће године планирамо постављање 'ку-ар' кодова на одређеним стајалиштима, чијим би скенирањем корисник аутоматски одлазио на ову апликацију - објаснио је Давидовић.

Додао је да ће за грађане, који немају "паметне" телефоне, у септембру бити одштампано 20.000 брошура, које ће бити бесплатно подијељене.

Бањалучанка Милица Јолић истакла је да ће јој ова апликација много значити како грађанима, тако и бројним туристима.

- Сигурна сам да ће убудуће бити и мање гужве на стајалиштима, јер ће путници знати кад са тог стајалишта полази аутобус - рекла је Јолићева.

"Топлана"

Градоначелник Слободан Гаврановић истакао је да "Топлана", кад је у питању наплата затезне камате грађанима, не ради ништа противзаконито.

- Готово сва предузећа у Бањалуци наплаћују затезну камату, а "Топлана" је то почела да ради посљедња. Од ње ћу тражити да се јавно објави списак дужника - рекао је Гаврановић.

Садржи:

редове вожње градских и приградских линија,

преглед полазака - поласци који су прошли су сиве боје, наредни поласци су плаве боје, први сљедећи полазак је црвене боје,

трасе свих градских и приградских линија означене различитим бојама и распоред стајалишта на уличној мрежи,

приказ трасе изабране линије са њеним стајалиштима,

лоцирање локације корисника и упућивање до најближег стајалишта…

Апликацију можете презети овдје

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана