Бањалука: Ребаланс буџета 155 милиона КМ

Срна
Бањалука: Ребаланс буџета 155 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Приједлог ребаланса буџета града Бањалука износи 155 милиона КМ, а предвиђени пад прихода за ову годину је око 20 милиона КМ, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Он је у паузи данашње сједнице Скупштине града Бањалука новинарима рекао да се пред одборницима налази дневни ред од 106 тачака, те да се највећа расправа повела о ребалансу буџета града.

Радојичић је додао да је буџет града ове године преживио велике промјене због кризе изазване вирусом корона.

"С једне стране смо имали низ уштеда које смо морали остварити, а, са друге, два концептуална става - један да не обустављамо ниједну капиталну инвестицију, а други да се не иде на смањење плата буџетских корисника", навео је Радојичић.

Он је додао да је успјешно реализована емисија обвезница од 12 милиона КМ, те истакао да до сада пад пореских и непореских прихода износи око 16 милиона КМ.

"Сада смо на нивоу од око милион до два милиона пада прихода мјесечно у односу на план буџета", рекао је Радојичић.

Он је нагласио да пад прихода неће угрозити извођење капиталних инвестиција.

"Поред овога на дневном реду су се нашле и двије локације у пословној зони Јелшинград, годишњи извјештаји низа предузећа, важна измјена регулационог плана који се односи на нови мост у Доцу коју ако усвојимо данас можемо расписати тендер и у току ове јесени кренути са градњом овог великог моста", рекао је Радојичић.

Он је навео да се међу тачкама налазе и оне у вези са субвенцијама за грађане, за које је из буџета града издвојено око два милиона КМ.

Коментаришући рад Скупштине града у овом сазиву, Радојичић је навео да су до сада одржали 41 сједницу, те да је разматрано више од 3.000 тачака дневног реда.

Он је рекао да је градски парламент радио конструктивно и квалитетно.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић рекао је да је нацрт ребаланса буџета усвојен у јуну био рестриктивнији када су у питању приходи.

"Добра страна је што је сада ситуација доста повољнија када су у питању приходи, али је умањење буџета сигурно око 20 милиона КМ", навео је Талић.

Он је додао да је град прошле године имао домаћинско пословање са кумулативним суфицитом од 8,6 милиона КМ, уз подршку Владе Српске са око четири милиона КМ.

На питање да ли је ово посљедња сједница Скупштине града у овом сазиву, Талић је рекао да то још увијек не знају, јер су оставили простора за одржавање још једне сједнице уколико то буде потребно.

Талић је рекао да је план да се одмах послије избора закаже још једна сједница како би се донијела одлука о привременом финансирању која ће бити на снази док се не усвоји буџет града за наредну годину.

Он је навео да ће оцјену рада овог сазива Скупштине града најбоље дати грађани.

"Скупштина је имала добро динамику рада, доста квалитетних пројекатан и имали смо добру сарадњу са Градском управом", закључио је Талић.

Одборник из реда грађанског покрета "Бањалука зове" Мирна Савић Бањац рекла је да опозиција неће гласати за усвајање ребаланса буџета.

"Капиталне инвестиције јесу битне али морамо да знамо шта су приоритети, а то су радна мјеста и креирање нових радних мјеста", додала је она и предложила.

Одборник ПДП-а Јово Савановић рекао је да ова старнка не подржава ребаланс буџета јер се, поред многобројних проблема које становници имају, новцем само "шминка град".

Одборник Демоса Миленко Јаћимовић нагласио је да ће одборници те странке поштовати коалициони споразум и гласати за ребаланс буџета иако нису консултовани током припреме ове тачке.

Одборник СНСД-а Драгомир Батар рекао је да је задовољан ребалансом буџета, та да ће га подржати, истичући да је одржана ликвидност буџета и да све у граду функционише, као и да су све капиталне инвестиције настављене.

Он је навео да пројекти водоснабдјевања неће бити угрожени недостатком средстава у градској каси и да ће се одвијати планираном динамиком.

Батар је рекао да су одборници СНСД-а у градском парламенту урадили максимално у претходне три године и да је актуалне Градска управа и градоначелник ријешили питања од виталног интереса грађана Бањалуке.

Одборник ДНС-а Љубо Нинковић рекао је да ће одборници ове странке подржати ребаланс буџета, истичући да капиталне инвестиције од 40 милиона КМ неће бити угрожене и да неће доћи до смањења плата буџетскм корисницима.

Тања Чичић Оџаковић, одборник Полиграфа, рекла је да ће ова странка подржати ребаланс буџета.

Она је рекла да је знатан пад прихода аутоматски довео до ситуације да се приступи ребалансу, нагласивши да подржавају став Градске управе да се не прекидају капитални пројекти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана