Бањалука расписала позив за бесплатне плацеве

Kaтарина Шапоња
Бањалука расписала позив за бесплатне плацеве

БАЊАЛУКА - Јавни позив за бесплатне плацеве за младе брачне парове почиње у петак, 6. септембра, и трајаће 10 дана, истакао је градоначелник Драшко Станивуковић, додајући да је до сада предато 1.020 захтјева.

Када је ријеч о документацији, потребан је доказ да су млади брачни пар до 35 година, да им је мјесто пребивалишта Бањалука минимално посљедње двије године и да у мјесту рођења и пребивалишта немају непокретност, односно кућу или плац на своје име.

- Биће бодовање, а додатни бодови се добијају по основу броја дјеце, јер су приоритет да се збрину породице са дјецом – нагласио је градоначелник и додао како се прва подјела плацева очекује послије 20. септембра.

Према његовим ријечима, плацеви се налазе у насељима Мотике, Дракулић, Куљани, Барловци, Врбања, Чокорска поља и Бистрица, и имају око 500 квадрата.

- Позивам све младе брачне парове да се пријаве, јер је Бањалука први и једини град који је реализовао ову политику – казао је градоначелник.

Он је додао да су тренутно приоритет млади брачни парови, али ће ускоро бити расписан нови јавни позив за додјелу плацева вишечланим породицама као и породицама погинулих бораца.

- Сви наши суграђани имаће право и на бесплатне прикључке за водоводну и канализациону мрежу, док је питање струје у надлежности предузећа "Електрокрајина", али се водило рачуна о томе да то буду плацеви са водом и струјом, како наши суграђани не би имали додатне трошкове – истакли су из Градске управе.

Станивуковић је саопштио и како су за јун и јул издали 54 бесплатне грађевинске дозволе, што је већи број него за цијелу 2019. или 2020. годину.

- Ово је доказ колико ова мјера охрабрује људе да уђу у изградњу породичног дома – истакао је градоначелник.

Најавио је и да од сутра креће исплата највећих субвенција за приватне вртиће у појединачном износу од 150 КМ за преко 2.550 наших малишана.

- До сада ће у историји града бити исплаћене највеће појединачне, али и збирне субвенције за приватне вртиће. За свега неколико мјесеци, овај износ ћемо повећати, највјероватније за додатних 50 КМ по субвенцији. Дакле, дајемо највећу подршку породици – навео је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана