Бањалука прва у региону добија паметни семафор

Srna
Бањалука прва у региону добија паметни семафор

БАЊАЛУКА - Представници компаније "Проинтер ИТСС" поставиће у бањалучком насељу Лазарево први паметни семафор, који ће прикупљати све информације о кретању возила и пјешака, упозоравати на гужву и потенцијалну опасност, те давати препоруке. Пројекат је вриједан 50.000 КМ и један је од 10 одобрених на иновационом изазову "Бањалука – град будућности! Замислимо заједно 2030!", који заједнички спроводе Развојни програм УН и бањалучка Градска управа, саопштено је из "Проинтера".

"Ријеч је о такозваном адаптивном управљању саобраћајем уз помоћ камера које се постављају на семафор и прикупљају жживуж слику. Тако семафор постаје жпаметнијиж, односно ждобија очиж, возачи не упадају у колоне, а пјешаци мање чекају", наводи се у саопштењу.

Иновативно технолошко рјешење, прво у региону, понудио је руководилац сектора аутоматизације у компанији "Проинтер" Горан Старчевић, заједно са својим тимом.

Старчевић је објаснио да камере надзиру проток саобраћаја у реалном времену и податке шаљу у одговарајући уређај - контролер.

"Он, у ствари, глуми полицајца и на основу добијених података регулише саобраћај. Посебно је важно што може да препозна возила са ротацијом, попут хитне помоћи, ватрогасаца, полиције и да их пропусти", навео је Старчевић.

У "Проинтеру" истичу да је важно и то што се контролер прилично лако може поставити на било којој локацији јер не захтијева промјену постојеће инфраструктуре.

Рок за постављање паметног семафора у Лазареву је шест мјесеци од потписивања уговора.

Из "Проинтера" напомињу да контролер има још једну важну функцију, а то је аналитика јер уређај, између осталог, броји промет, региструје брзину кретања и врши класификацију.

"Суштински, он барата свим подацима који су важни за саобраћај на одређеној локацији, на основу којих може да се планира много тога, па и нека будућа инфраструктура", истичу у овој компанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана