Бањалука: Протеклог викенда славили матуранти четири школе ФОТО

Д. Стоканић, Ј. Перишић, фото: А. Чавић
Бањалука: Протеклог викенда славили матуранти четири школе ФОТО

Бањалука - Ово је круна нашег школовања, тренутак када улазимо у свијет одраслих, због чега смо радосни, али с друге стране и помало тужни, јер се опраштамо од школских другара и професора.

Тако је протеклог викенда причало на стотине видно узбуђених и добро расположених матураната, обучених у раскошне хаљине и елегантна одијела. Центар града био је претијесан да прими огроман број слављеника, родбине и пријатеља, који су уз трубаче продефиловали до мјеста славља.

У суботу увече у Банском двору славили су матуранти бањалучке Гимназије и Музичке школе “Владо Милошевић”, а у хотелу “Босна” матуранти Угоститељске школе. У петак увече матуру су прославили ђаци Економске школе.

Блицеви су сијевали на све стране, јер се требало сликати са свима. Матурско вече је, кажу, догађај који се памти цијелог живота. Иако су се сви пажљиво, понеки и мјесецима, припремали за ово вече, ипак им је најбитније, кажу, да се друже и лијепо проведу.

Матурант Гимназије Александар Михајловић каже да је поносан на своје, сад већ бивше, школске другаре, а уједно и веома тужан што се растаје с њима.

- Гимназија је одлична основа за надоградњу знања, па ће већина мојих другара отићи на школовање у иностранство, а остали претежно желе да овдје упишу правне и политичке науке или економију - прича Александар.

Матуранту Музичке школе Фаруку Зјаји највише ће недостајати другови из школе и каже да би се радо поново вратио у безбрижне школске дане.

- Свирам трубу и планирам да се даље школујем и усавршавам у Сарајеву - каже Фарук.

У свијет одраслих заједно са осталим матурантима ушао је и Марко Мазалица из Угоститељске школе, који каже да се није нешто посебно спремао, те да је за њега важно, прије свега, дружење.

- Бавим се фудбалом и мислим да је овдје дошао крај моме школовању. У посебном сјећању остаће ми екскурзија и наши несташлуци. Увијек ћу цијенити и поштовати то што су нас професори учили о животној школи, а не само о градиву - прича Марко.

За његову школску другарицу Јовану Нинковић, која планира да упише педагогију, средња школа представља најљепши период у животу.

- Жао ми је због растанка од другара, али мислим да ћемо се и даље дружити - нагласила је Јована.

Поједини родитељи имали су већу трему од матураната.

- Не могу вам описати колико сам срећна. Испратила сам кћерку, а за двије године ћу и сина. Само сам се бринула о томе да она буде задовољна - казала је мајка Милена Јовић.

Ни Смиља Шкобић, која је дошла да испрати свог мезимца на матурско вече, није крила сузе радоснице.

- На њему је сада да одлучи да шта ће даље да упише - истакла је Шкобићева.

Славље на нивоу

Директор Гимназије Зоран Пејашиновић напомиње да је ово 113. генерација која је завршила школовање у бањалучкој Гимназији.

- С нама је славила и Музичка школа “Владо Милошевић”. Било је веома лијепо, весело и примјерено. Имали смо и такмичење у плесу - рекао је Пејашиновић, поручивши својим бившим ђацима да што више вјерују у себе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана