Бањалука: Промјенама зона до мањег пореза

Весна Поповић
Бањалука: Промјенама зона до мањег пореза

Бањалука - Подјела града на нове зоне главни је узрок увећаних пореза на непокретности, због чега су грађани у појединим насељима добили драстично веће рачуне и подјелу града по тим зонама треба измијенити.

Ову оцјену је изнио одборник Демократског народног савеза (ДНС) Боран Босанчић на посљедњој сједници Скупштине града, иницирајући тако измјену одлуке о висини вриједности непокретности која се користи као основица за обрачун пореза. Он је предао званични документ у скупштинску процедуру. 

- Цијене некретнина и земљишта нису проблематичне, али зоне јесу и њихове границе се морају мијењати. Сеоска подручја су разбацана у неколико зона, а самим тим имају и различите висине пореза иако су километражом готово исто удаљена од центра града. И степен развијености је сличан, тако да није било потребе да се разликују по зонама. Она морају бити сврстана у исту категорију - рекао је Босанчић.

По њему, слична стратегија треба да буде и за град.

- У истој зони се налазе улице Вида Њежића и Тузланска, које су на рубним подручјима Аде и Старчевице, као и ново насеље у близини ОШ "Бранко Радичевић" на Старчевици. То је апсурдно. У поменутим улицама недостаје канализација и друга инфраструктура и како онда да имају исту вриједност некретнина са новоизграђеним стамбеним блоковима који су два километра од центра града - објаснио је Босанчић.

Казао је да о иницијативи треба да се изјасне  градоначелник Слободан Гаврановић и комисија која је правила тај документ, али да Пословником о раду Скупштине града не постоји рок у којем се то мора урадити.  

- Уколико не прихвате иницијативу на идућој сједници градског парламента, Клуб одборника ДНС-а ће поднијети приједлог за измјену ове одлуке - навео је Босанчић.

Одборник СДС-а Ђорђе Умићевић сматра да је одлука о висини вриједности непокретности на територији града пуна катастрофалних пропуста. Сматра да је прије усвајања ове одлуке требало провјерити у пракси како то изгледа.

- На узорку одређеног броја становника требало је направити тест и видјети да ли има много одскакања у коначном рачуну и ако има, да се направе корекције. Чак и да се прихвати иницијатива и направе измјене, тешко је да ће у овој години нешто бити примјенљиво јер су рачуни већ издати и тешко да се нешто ретроактивно може учинити - казао је Умићевић.

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да су зоне урађене 2013. године на основу Закона о уређењу простора и грађења.

- Прије тога Пореска управа РС је обрачунавала порез по зонама које су урађене прије 30 година. Град се за то вријеме доста промијенио. Није могуће да на сваком дијелу и свакој зони буде све исто. Има инфраструктурних недостатака па се зато и узимала просјечна вриједност за одређивање цијена комплетне зоне - казао је Новаковић.

Анализа

Зоран Новаковић је рекао да је сасвим извјесно да ће иницијатива Борана Босанчића бити анализирана.

- Аргументе који буду оправдани Одјељење за стамбене,  комуналне и послове саобраћаја ће да прихвати, а ако процијенимо другачије, предложићемо градоначелнику да одбије иницијативу - казао је Новаковић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана