Бањалука привлачна дестинација за хрватске туристе

Срна
Бањалука привлачна дестинација за хрватске туристе

БАЊАЛУКА- Бањалука као туристичка дестинација дуги низ година биљежи пораст броја долазака и ноћења, док је привлачна туристима из Хрватске који чине око 10 одсто укупног туристичког промета, те представљају значајно тржиште, изјавио јe стручни сарадник у Туристичкој организацији града Младен Шукало.

Шукало је рекао да хрватски туристи остваре око 5.500 долазака и 8.500 ноћења годишње, као и да званична статистика прати смјештајне капацитете хотела, мотела и пансиона, док скоро 50 одсто регистрованих капацитета у апартманима нису дио статистичког обрачуна, а претпоставка је да појединци и мале групе из Хрватске углавном користе такве смјештаје.

"Планирамо да радимо усмјерене кампање према Загребачкој регији због близине Загреба и доступности наше дестинације, јер за два сата гости из овог града могу да дођу на неки догађај у Бањалуци и да се исти дан врате кући", истакао је Шукало.

Према његовим ријечима, Туристичка организација Бањалуке наступа на сајмовима "Плејс ту гоу" /Плаце2Го/ и "Еко етно Хрватска", те ради кампање за поједине догађаје усмјерене на хрватско тржиште.

Шукало је навео да се врло ријетко јављају туроператори из Хрватске у односу на многобројне словеначке туристичке агенције које скоро свакодневно доводе посјетиоце.

"Велика шанса постоји за сарадњу и повезивање са хрватским партнерима у смислу стварања заједничке туристичке понуде и наступа на далеким емитивним тржиштима. Тренутно се реализују кружне туре посјета туриста са Малте: Загреб - Плитвице - Бихаћ - Јајце - Бањалука - Загреб", нагласио је Шукало.

Он је подсјетио да су два најзначајнија типа туризма у Бањалуци - догађаји и туризам на отвореном, а током године се организују стотине манифестација којима се остварују нове туристичке посјете.

Шукало је навео да у току љетних мјесеци посјетиоци могу разгледати град и са ријеке Врбас у јединственом бањалучком чамцу Дајак, а ту је понуда и етно-анимација, упознавање локалних обичаја и живота на руралном простору Бањалуке.

Највећи град Републике Српске тренутно, како каже, располаже са око 2.250 кревета у хотелима, мотелима и пансионима, док се број кревета у апартманима, кућама за одмор и собама за изнајмљивање процјењује на око још 1.000.

Туристички промет у Бањалуци за пет мјесеци ове године порастао је за 34 одсто у односу на исти период прошле године, када је забиљежен историјски максимум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана