Бањалука: Постављена 43 нова контејнера

Јасмина Перишић
Бањалука: Постављена 43 нова контејнера

Бањалука - У ужем центру града постављена су 43 нова контејнера, за које је град издвојио око 60.000 КМ. Ускоро ће бити набављено још контејнера и канти за смеће, за које ће бити издвојено додатних 30.000 КМ, потврђено је у Градској управи.

Дио новца за нове контејнере добијен је од Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС.

- У припреми је тендер за набавку још једног броја контејнера, који ће бити постављени по приоритетима. Распоред њиховог постављања се одређује по мјесту приступачности за њихово постављање и за пражњење, имајући у виду величину насеља - рекли су у Градској управи.

Технички директор предузећа "Чистоћа" Милан Плавшић је рекао да су нови контејнери запремине 1,3 и 3,2 метра кубна увезени из Италије и задовољавају све стандарде.

- Досадашњи су били запремине 1,1 метар кубни, док су ови мало већи и лаки за руковање. Највише нових контејнера постављено је у улици Симе Шолаје, али има их и у улицама Краља Алфонса, Краља Петра Првог Карађорђевића, Младена Стојановића, Скендера Куленовића, Книнској, Видовданској… Град сваке године обнавља комуналну опрему, па и контејнере, јер су они потрошна роба и релативно брзо дотрају - рекао је Плавшић.

Истакао је да комисија одлучује гдје ће бити постављени нови контејнери, те да има захтјева из бројних приградских, али и градских, насеља.

- У комисији буду чланови из "Чистоће", комуналне полиције и Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја. Приградска насеља најчешће захтијевају контејнере и углавном у тим дијеловима града постављамо оне запремине 1,1 метар кубни - казао је Плавшић.

Становници Старчевице сматрају да је овом густо насељеном дијелу града потребно више контејнера.

- Требало би да их буде више, с обзиром на то да до првог контејнера пјешачим 300 метара - рекао је становник улице Стевана Првовенчаног, који није желио да му објавимо име.

И мјештани Шарговца тражили су постављање контејнера, али из Градске управе кажу да је одвоз смећа у Шарговцу организован по другачијем принципу.

- Мјештани Шарговца износе смеће изван дворишта, а радници "Чистоће" га прикупљају у одређеном термину - казали су у Градској управи.

Апел

Из Градске управе апелују на грађане да самоиницијативно не помјерају контејнере.

- Упућујемо молбу становницима појединих насеља, као што је рецимо Кочићев вијенац, да не измјештају контејнере, јер тако стварају проблеме "Чистоћи" - казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана