Бањалука постала омиљена викенд дестинација

Огњен Кнежевић
Бањалука постала омиљена викенд дестинација

БАЊАЛУКА - Повољне цијене смјештаја, природне љепоте и одлична гастрономска понуда све више привлаче туристе у Бањалуку, која је постала омиљена викенд дестинација, нарочито онима који желе провести романтични викенд с ограниченим буџетом.

Ово је потврдило и истраживање “Џерзи ајланд холидејса” (Јерсеџ Исланд Холидаџс), странице која се бави туризмом. Према том истраживању, Бањалука заузима високо друго мјесто топ викенд дестинација у Европи.

Први је Ниш, трећа Тузла, а затим слиједе Приштина, Скопље, Подгорица, молдавски Кишњев, мађарски Дебрецин, пољски Лублин, док је Београд на десетом мјесту. Упоређене су просјечне цијене таксија, пића, смјештаја, вечере и осталих садржаја током два дана.

Да је Бањалука све чешће избор туриста, потврдили су и из хотела и хостела. Из “Гуд хост апартмана” казали су за “Глас Српске” да је за викенд удвоје потребно око 150 евра.

- За тај новац може се покрити трошак смјештаја од два ноћења за двије особе који кошта око 50 евра. Исто толико би отприлике коштао превоз од аеродрома и назад, а за остатак новца се може организовати нека активност по избору - кажу из “Гуд хост апартмана”.

Из хостела “Хавана” кажу да им туристи највише долазе у прољеће и љето када је у Бањалуци највише културних и туристичких манифестација.

У хотелу “Фортуна” рекли су за “Глас Српске” да туристи највише долазе преко викенда и то већином из Словеније и Хрватске.

- Имамо понуде преко “Лудог попуста” са туристичким агенцијама из Словеније и Хрватске. Цијене су приступачне, а највише туриста нам дође у периоду зимских празника - поручују из хотела “Фортуна”.

Да Бањалука има шта да понуди туристима, потврдили су и у Туристичкој организацији Бањалука. Додали су да цијене зависи од понуде и услуга.

- Боравак у Бањалуци за један викенд може коштати 50 евра, ако пронађете неки јефтинији апартман и храните се у фаст фуд ресторанима. Али ако одсједате у луксузнијем хотелу, храните се у луксузним ресторанима, те искористите и неке садржаје као што су вожња квадовима, тај боравак може коштати и до 500 евра. Наравно, не треба занемарити и чињеницу да су посјете појединим атракцијама, као што су Бански двор, Музеј савремене умјетности Републике Српске или тврђава Кастел, бесплатни - поручују из Туристичке организације.

Додају да у овој години очекују да ће град посјетити више од 100.000 туриста што ће бити нови рекорд.

Богата понуда

Туристе највише привлаче Крупа на Врбасу, Кочићево огњиште, етно-село “Љубачке долине”, Кастел те бројне природне атракције, вожња квадовима и адреналински спортови попут рафтинга.

- У понуди имамо и активности на отвореном као што су вожња дајаком, рафтинг и кајак тура, вожња квадовима, бициклизам, гастрономски и забавни садржаји попут фестивала - каже Младен Шукало из Туристичке организације града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана