Бањалука: Поплаве преполовиле род и субвенције

Сања Амиџић
Бањалука: Поплаве преполовиле род и субвенције

Бањалука - Нацртом буџета града за 2015. годину за подстицаје пољопривредницима планирано је 500.000 марака што, према процјенама Центра за развој и унапређење села, није довољно.

Како је објаснио директор овог центра Миленко Шарић, због овогодишњих катастрофалних услова за пољопривредну производњу интересовање пољопривредних произвођача за субвенције у идућој години требало би да буде веће него у ранијем периоду.

- Неопходне су измјене важећег правилника за додјелу средстава како би што већи број пољопривредника био у позицији да испуни услове и оствари подстицаје - рекао је Шарић.

Додао је да је буџетом за годину која је на измаку за пољопривредне подстицаје био предвиђен милион марака.

- Ребалансом буџета те процјеном да ће због обилних киша и поплава доћи до могућности мањег улагања пољопривредних произвођача предвиђени износ је преполовљен па он сада износи 500.000 марака - казао је Шарић.

Пољопривредне подстицаје у току ове године остварило је 101 пољопривредно домаћинство, за шта је укупно издвојено 489.605 марака.

- Према дефинисаном правилнику, највећи износ који може да добије једно газдинство је 15.000 марака, а у току ове године највећи исплаћени износ за субвенцију је 14.900 марака - рекао је Шарић.

Према његовим ријечима, издвајање средстава зависи од врсте подстицаја и висине властитог учешћа у пројекту пољопривредне производње.

- Правилником је предвиђено да Центар учествује са максимално 40 одсто вриједности реализације пројекта - објаснио је Шарић.

Одборник ДНС-а у Скупштини града Ненад Шибаревић рекао је да се укупни износ субвенција за пољопривреднике у идућој години треба задржати на нивоу од милион марака.

- На предстојећој расправи о буџету града за 2015. годину заједно са Центром за развој и унапређење села преговараћемо са градским властима да предвиђени износ од 500.000 КМ буде повећан на милион марака - рекао је Шибаревић и додао да су и поред подстицаја поплаве и обилне падавине преполовиле род житарица, воћа, поврћа... а да би субвенције подстакле повећање производње.

Пољопривредници

Ненад Шибаревић је истакао да на подручју града тренутно има око 30 пољопривредника који заслужују да добију подстицај.

- У мјестима гдје постоје услови за бављење пољопривредом враћају се млади људи, због чега је таквим домаћинствима потребна помоћ - казао је Шибаревић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана