Бањалука: Помоћ прима 658 породица

Весна Поповић
Бањалука: Помоћ прима 658 породица

Бањалука - Новчану помоћ Центра за социјални рад остварује 658 породица, рекла је координатор за сарадњу са партнерима овог центра Оливера Мастикоса.

Додала је да мјесечна надокнада, у зависности од броја чланова домаћинства, износи од 121 КМ до 245 КМ.

- У односу на прошлу годину имамо 86 корисника више. Мјесечно у пријемној канцеларији примимо око десет захтјева за остваривање права на новчану помоћ. Од почетка ове године запримили смо 102 предмета, а одбијено је 12 - навела је она и додала да захтјев буде одбијен само уколико лице не испуњава законом прописане критеријуме.

Објаснила је да су корисници права на новчану помоћ углавном лица старија од 50 година којима је ограничена радна способност или који су радно неспособни.

- Тренутно подршку Центра има 106 породица са малољетном дјецом гдје родитељ остварује право на новчану помоћ. У питању су родитељи којима је ограничена радна способност - казала је Мастикоса. Навела је да Центар мјесечно за ову врсту помоћи издвоји око 87.000 КМ.

Поред ове врсте новчане помоћи, у овој години Центру је поднесено и 2.930 захтјева за једнократну помоћ која је додијељена за 1.923 особе.

- Једнократна новчана помоћ углавном се користи за помоћ у набавци основних животних потрепштина, хране и осталих намирница, затим за набавку лијекова и трошкова лијечења, те школовања дјеце, плаћања режија и набавке огрева - навела је Мастикоса и додала да се нека лица обраћају више пута годишње.

- Износ помоћи за појединца повећан је у односу на ранији закон са 205 КМ и сада је то максимално тромјесечни износ новчане помоћи у износу од 368,10 КМ и више уколико се ради о породици са пет и више чланова - рекла је Мастикоса.

Додала је да Центар за исплату једнократне новчане помоћи просјечно мјесечно издвоји 35.000 КМ.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус" Јован Радовановић је рекао да су одређен број вишечланих породица стални корисници помоћи Центра.

- Иако добију једнократну новчану помоћ, која износи око 200 КМ, она се исплаћује у ратама од 50 КМ или 100 КМ на годишњем нивоу, а то је мало - навео је Радовановић и додао да је главни проблем вишечланих породица висок степен незапослености.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана