Бањалука: Полигон за обуку возача код Нове станице

Игор Пилиповић
Бањалука: Полигон за обуку возача код Нове станице

Бањалука - Полигон за обуку нових возача на површини од 2.000 квадратних метара требало би да буде изграђен на дијелу паркинга и дијелу зелене површине код Нове аутобуске станице.

Потврдили су то из Градске управе и додали да би полигон требало да обухвати  дио  простора у мјесној заједници Лазарево између улица Браће Подгорника и Проте Николе Костића.

- У току је рјешавање имовинско-правних односа, након чега ће почети уређењу простора. Планирано је да све буде завршено у наредних неколико мјесеци - рекли су у Одсјеку за саобраћај и додали да је у току завршна фаза израде пројекта, који ће у потпуности дефинисати изглед и садржај полигона.

На полигону ће бити означени простор за вожњу напријед и назад, простор за паралелно паркирање, слалом вожња за мотоцикле и одређени број паркинг мјеста намијењених за оспособљавање кандидата из паркирања али и за почетак испита из практичног управљања  возилима.

- Планирано је и постављање монтажних елемената који ће симулирати вожњу у кружном току - казали су у Одсјеку за саобраћај.

Додали су да је поред наведених активности на уређењу наведеног простора подразумијевају и постављање надстрешница за заштиту од неповољних временских услова а све ће бити испраћено и постављањем одговарајуће вертикалне саобраћајне сигнализације.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС и власник једне од ауто-школа у граду Миленко Јаћимовић рекао је да би изградњом полигона, који град нема око 40 година, Бањалука била прва локална заједница која је ријешила овај проблем на овакав начин.

- Треба убрзати ту изградњу јер нам ауто-школа "Крајина" не дозвољава улазак на њихов полигон због плана да се ту изгради стамбени објекат - рекао је Јаћимовић и додао да би изградњом полигона безбједност саобраћаја била подигнута на виши ниво.

Мотоцикли

Ауто-школе обуку возача аутомобила раде на саобраћајницама са мањим интензитетом саобраћаја.

Миленко Јаћимовић тврди да се на мање фреквентним улицама не може обављати обука поготово возача мотоцикала за које је потребан посебан полигон на ком се раде ствари које није могуће радити на улици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана