Бањалука: Почела сезона гријања

Весна Поповић
Бањалука: Почела сезона гријања

Бањалука - Сезона гријања почела је од јуче и потпуно смо спремни за њу, рекао је директор "Топлане" Мићо Миловановић, који је јуче заједно са градоначелником Слободаном Гаврановићем озваничио њен почетак.

- Уколико температура ваздуха буде нижа гријање може почети и прије 15. октобра, календарског почетка сезоне - нагласио је Миловановић и истакао да ће квалитет гријања у предстојећој сезони бити бољи него што је икада до сада било. Истакао је да су у претходне двије сезоне другачијом организацијом уштедјели десет милиона КМ.

- Прије почетка ове сезоне уложили смо 13 милиона КМ. Извршили смо ремонт постојеће опреме и замијенили цјевовод у дужини од 2.000 метара. У санацију постојеће опреме и објеката уложено је 1,2 милиона КМ и 2,8 милиона КМ у реконструкцију и модернизацију дистрибутивне мреже  - нагласио је први човјек "Топлане" и додао да је у изградњу миникотловница у насељима Старчевица и Кочићев вијенац  уложено девет милиона КМ.

- Двије миникотловнице су укупне површине 1.700 квадратних метара. Набавили смо три котла укупне инсталисане снаге 16 мегавата, а ова насеља ће бити у предности у односу на друга јер ће се моћи гријати и са новог и старог система - навео је Миловановић. Истакао је да су котловнице изграђене за пет мјесеци док је уобичајени рок за овакве пројекте 18 мјесеци.

- Имамо довољне количине дрвне сјечке, а резервоари мазута су пуни и ове количине су довољне за половину сезоне - рекао је Миловановић и додао да је до краја сезоне договорена сигурна испорука мазута.

Гаврановић је рекао да би котловска постројења у поменутим насељима у функцији требало да буду до 5. новембра.

-  У овој години неће доћи до повећања цијене гријања али ћемо до краја сезоне разматрати да ли је то потребно. Чињеница је да постоји економска оправданост за повећање цијене а али то би био удар на наше потрошаче - рекао је Гаврановић и додао да се проблеми "Топлане" не могу ријешити повећањем цијене гријања.

Котловница

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојчић,  градоначелник Слободан Гаврановић и директор "Топлане" Мићо Миловановић обишли су јуче рејонску котловницу  у насељу Старчевица.

- Ово постројење омогућиће бољи квалитет гријања за становнике овог насеља. И поред кризе која траје и економских потешкоћа на свим нивоима у градском подручју много ради  - рекао је Радојчић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана