Бањалука: Почела санација седам клизишта

Сања Амиџић
Бањалука: Почела санација седам клизишта

Бањалука - Санација приоритетних клизишта у улицама Трла, Старог Вујадина, Франца Шуберта, Здравка Дејановића, Српских рудара и два клизишта у насељу Понир је почела.

Како је објаснио начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић приоритет код санације имала су клизишта која угрожавају саобраћајнице и стамбене објекте.

- Ниједно клизиште које угрожава путну инфраструктуру и куће на подручју града неће остати несанирано, само се за свако од њих прво мора урадити пројектна документација како не бисмо дошли у ситуацију да санирамо клизиште и да за кратко вријеме морамо поново - појаснио је Новаковић. Додао је да је укупна штета коју су причинила клизишта на саобраћајницама око 1,6 милиона КМ, док је штета на локалним некатегорисаним путевима око два милиона марака.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић рекао је да је санација клизишта у улици Здравка Дејановића у пуном јеку.

- Овим клизиштем биле су угрожене двије куће и тренуто се ради на излијевању потпорних зидова - рекао је Маличевић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Лауш Небојша Матић рекао је да је санација клизишта у улици Српских рудара код куће породице Малбашић почела прије два дана.

- Усљед обилних падавина дио саобраћајнице који води до овог клизишта је урушен, због чега су мјештани у страху од клизања тла и траже њену санацију - казао је Матић. 

Предсједник Савјета мјесне заједнице Врбања Богдан Марјановић рекао је да санација клизишта у Авалској улици, које је такође један од приоритета, није још почела.

- На овој локацији тренутно имамо проблем јер на мјесту клизишта камиони довозе шут и земљу коју ископају приликом градње зграда на другим локацијама, чиме се ствара дивља депонија - рекао је Марјановић. Он тражи од надлежних да на тој локације поставе табле са забраном одлагања отпада и грађевинског материјала.

Елаборат

Према елаборату о процијењеној штети насталој у августу, укупна штета коју су причиниле поплаве и клизишта на инфраструктури процијењена је на 1,3 милиона марака.

- На комуналној инфраструктури процијењена штета је око 1,18 милиона марака, док штета проузрокована клизиштима износи око 165.752 марке - наведено је у елаборату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана