Бањалука: Петрићевац добија вртић, Драгочај амбуланту

Илијана Божић
Бањалука: Петрићевац добија вртић, Драгочај амбуланту

У насељима Лауш и Петрићевац у току су радови на објектима у којима ће бити смјештени полицијска станица и друштвена сала, односно амбуланта породичне медицине, вртић и мјесна заједница. Нови објекат амбуланте породичне медицине требало би да у 2020. добије и Драгочај.

 

Потврдио је ово за “Глас Српске” начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар те истакао да је за изградњу амбуланте породичне медицине у Драгочају предвиђено 300.000 КМ из буџета града.

- Тренутно смо у фази избора пројектантске куће, а када то буде готово, припремићемо тендер. Надам се да бисмо крајем љета могли имати извођача и почети радове. Амбуланта ће бити изграђена преко пута постојеће, на локацији гдје је некада била стара амбуланта - рекао је Билчар и додао да ће изградња амбуланте на Петрићевцу ускоро бити готова.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Драгочај Славенко Тадић казао је да ће нова амбуланта омогућити пацијентима из овог и околних насеља већи број медицинских услуга него до сада.

- Тренутно се у амбуланти могу радити само прегледи љекара породичне медицине, а за све остало пацијенти морају да иду у град. У склопу новог објекта требало би да буде и лабораторија, коју сада немамо - рекао је Тадић. Додао да ова амбуланта пружа услуге за 12.000 пацијената, односно да покрива МЗ Драгочај, али и Рамиће, Барловце, Пријаковце те дио Куљана, Залужана, Мотика и Мишиног Хана.

Из Одјељења за комуналне послове су истакли да су радови на будућем објекту мјесне заједнице и полицијске станице на Лаушу, вриједном 1,33 милиона КМ, интензивирани захваљујући повољним временским условима.

- Завршени су сви армирачки и бетонски радови, као и зидарски захвати на свим етажама. Тренутно се ради на изради слојева равног крова и на припремним радњама за израду фасадне облоге. Упоредо с тим изводе се и припремни радови на машинским инсталацијама - казали су из одјељења.

У међувремену, уговорени су и радови за градњу јавне саобраћајнице и паркинга са оборинском канализацијом за потребе новог објекта.

Лијепо вријеме омогућило је интензивнију градњу вишенамјенског објекта на Петрићевцу, у којем ће бити смјештена амбуланта, мјесна заједница и вртић, а Билчар је недавно најавио да ће прво бити завршен објекат амбуланте. Вриједност овог тронамјенског објекта је око два милиона КМ, од чега је 1,4 милиона КМ обезбиједила Влада Србије, а остатак град.

ПЛАНОВИ

Предсједник Савјета МЗ Драгочај Славенко Тадић је казао да постоје планови за изградњу путне инфраструктуре те да ће у једном дијелу насеља почети изградња водовода.

- У овој години очекујемо реконструкцију раскрснице на магистралном путу М4 Бањалука - Приједор, а у плану је и асфалтирање неколико макадамских путева - рекао је Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана