Бањалука: Пензионери млађи од 65 плаћају партиципацију

Nezavisne novine
Бањалука: Пензионери млађи од 65 плаћају партиципацију

Бањалука - Пацијенте у Дому здравља изненадило је обавјештење да пензионери мађи од 65 година плаћају партиципацију.

"Буџетом Скупштине града за 2016. годину било је предвиђено финансирање накнаде партиципације за пензионере до 65 година старости за услуге из дјелатности породичне медицине. Ове године та средства нису предвиђена", стоји у ходнику Поликлинике.

У Дому здравља појаснили су да су ова питања искључиво у надлежности града.

У Градској управи појаснили су да град није законски обавезан да издваја ова средства за финансирање партиципације за пензионере до 65 година старости.

"Град када има вишка новца у буџету може да одређени дио средстава издвоји за финансирање ових услуга, као што је био случај прошле године. Ове године буџетом то није предвиђено", истакли су у Градској управи.

Пензионер Драган Савић сматра да они без обзира на то да ли имају више или мање од 65 година не би требало да плаћају партиципацију с обзиром на висину пензије коју примају.

"Мој колега је пензионер млађи од 65 и морао је ићи на на операцију. Након што се све завршило морао је платити партиципацију 150 КМ, а пензија му је 350 КМ", истакао је Савић.

Пензионерка Марија М. казала је да све зависи од тога колико Фонд здравственог осигурања РС може издржати и да би било пожељно да пензионери који имају мање од 65 година буду ослобођени плаћања.

"Ја сам ослобођена плаћања јер сам пензионер старији од 65 година, али ипак свједоци смо да све више млађи људи оболијевају па су принуђени да свакодневно иду код доктора. Због тога и пензионери млађи од 65 треба да буду ослобођени", сматра Марија М.

У ФЗО РС је речено да некога то што је пензионер не ослобађа плаћања партиципације.

"Партиципације су ослобођени дјеца до 15 година, труднице и породиље, лица старија од 65 година, РВИ, породице погинулих бораца (које примају личну или породичну инвалиднину), вишеструки добровољни даваоци крви, обољели од малигних болести, дијабетеса, менталних болести, заразних болести итд, корисници сталне новчане помоћи и лица смјештена у установе социјалне заштите, пензионери с најнижом пензијом", речено је у ФЗО РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана