Бањалука памти хероје: Обиљежена 81. годишњица од смрти Веселина Маслеше

Г.С.
Foto: Бањалука.рс.ба

БАЊАЛУКА - Минутом ћутања и полагањем вијенаца на спомен-плочу, постављену на родној кући Веселина Маслеше у центру града, Бањалука је обиљежила 81. годишњица погибије овог великог народног хероја.

Осим представника Градског одбора СУБНОР-а, вијенце у част хероја Народно-ослободилачке борбе положила је и делегација Града Бањалуке, коју су чинили овлаштени потписник у Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту Радивој Мајсторовић, те представници Кабинета градоначелника Адриана Басара и Ведрана Проле.

Овлаштени потписник у Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту Радивој Мајсторовић казао је да Град Бањалука подржава обиљежавање свих значајних датума из српске историје, како из периода Првог и Другог свјетског рата, тако и из посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Данас смо обиљежили годишњицу погибије народног хероја Веселина Маслеше – Бањалучанина који је у периоду Другог свјетског рата дао свој немјерљив допринос у борби за слободу. Град Бањалука ће и даље наставити да његује културу сјећања и да пружа подршку обиљежавању свих значајних историјских догађаја како у организацији СУБНОР-а, тако и других борачких удружења регистрованих на подручју Бањалуке – истакао је Радивој Мајсторовић.

Предсједница Градске организације СУБНОР-а Љубица Тадић подсјетила је да је Веселин Маслеша био један изузетно образован човјек – књижевник, новинар и револуционар, који се истакао у народноослободилачкој борби, те додала да своје народне хероје никада не смијемо заборавити.

- Веома је важно да чувамо и његујемо културу сјећања, јер уколико не будемо посјећивали, обнављали и чували спомен-обиљежја и уколико не сачувамо сјећање на своје народне хероје, дајемо простор другима да мијењају чињенице и прекрајају историју – казала је она.

Веселин Маслеша је био књижевник, новинар и револуционар, који се истакао својим говором на Првом засједању АВНОЈ-а у Бихаћу говорећи о  народноослободилачкој борби и стварању Земаљаског антифашистичког вијећа.

Маслеша је настрадао 14. јуна као учесник НОБ-а, прелазећи ријеку Сутјеску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Матични уред
Матични уред
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана