Бањалука памти хероје: Обиљежена 80. годишњица погибије Веселина Маслеше

ГС
Foto: ГУ БЛ

Бањалука обиљежава 80. годишњицу погибије Веселина Маслеше, а тим поводом положени су вијенци на спомен-плочу, постављену на родној кући овог народног хероја, у центру града.

Вијенце у част хероја Народно-ослободилачке борбе положили су градоначелник Драшко Станивуковић и предсједник Градског одбора СУБНОР-а Владимир Ђуран.

Градоначелник Драшко Станивуковић поручио је да се Бањалука  данас на 80. годишњицу погибије нашег народног хероја Веселина Маслеше присјећа његових подвига који ће остати угравирани у темеље постојања нашег народа и борбе за слободу.

– Кроз цијелу историју наш народ је неприкосновено љубио слободу и борио се за њу. Никада нисмо водили освајачке походе, већ смо се увијек водили визијом да бранимо и штитимо оно што је наше. У тренуцима када су нас нападали увијек смо стајали на бранику наше отаџбине и на бранику наше слободе, а управо Веселин Маслеша био је један од наших хероја који је ове идеале ставио испред свог живота и зато ће заувијек остати уткан у темеље нашег града – истакао је Станивуковић.

Како је казао, чињеница да главно градско шеталиште, али и културно-умјетничка друштва носе име овог великог хероја потврда је да је Веселин Маслеша дио идентитета нашег града и овог простора.

Градоначелник је подсјетио да је  у протеклом периоду обновљена и Спомен-плоча посвећена овом хероју, преноси Српска кафе.

– Обнављањем спомен-обиљежја и изградњом нових ми његујемо културу сјећања и имена наших хероја чувамо од заборава – закључио је Станивуковић.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Владимир Ђуран поручио је да никада не смијемо заборавити хероје који су донијели слободу.

Веселин Маслеша био је књижевник, новинар и револуционар, који се истакао својим говором на Првом засједању АВНОЈ-а у Бихаћу говорећи о  народноослободилачкој борби и стварању Земаљаског антифашистичког вијећа.

Маслеша је настрадао 14. јуна као учесник НОБ-а, прелазећи ријеку Сутјеску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана