Бањалука: Огранак липе пао на мотоцикл

Данијела Стоканић
Бањалука: Огранак липе пао на мотоцикл

Бањалука - Да су дијелови градских дрвореда у веома лошем стању, потврђује и чињеница да се огранак липе срушио на мотоцикл који је био паркиран испод стабла и на тротоар у улици Младена Стојановића.

Иако у уторак послијеподне није било вјетра, дио стабла стропоштао се због старости и трулежи. Права је срећа што нико није повријеђен у једној од за пјешаке најпрометнијих улица. Радници предузећа "Тамарис" били су принуђени да уклоне остатак стабла због дотрајалости.

Бањалучанин Милован Јанковић, који ради у непосредној близини, каже да је, чим је зачуо прасак, одмах изашао да види о чему се ради.

- Тротоар дуж улице Младена Стојановић био је поприлично пун пролазника, али, на срећу, у моменту када се стабло обрушавало нико се није нашао у близини. Међу бројним паркираним аутомобилима "настрадао" је једино мотоцикл који је био испод крошње старе липе - рекао је Јанковић.

Додао је да га је прошла језа када је видио колико је дрво било труло.

- Та липа је у правом смислу те ријечи била потенцијални убица! Не знам како раније није пала. Таквих стабала која угрожавају животе у овом граду, чини ми се, има много. Сматрам, а вјерујем да дијелим мишљење већине Бањалучана, да би надлежне службе требало да прегледају стабла и уклоне она која су потенцијална пријетња пролазницима. Шта ако сутра падне грана на некога или нечије дијете? Онда ће нам свима бити касно да плачемо - нагласио је Јанковић.

Чињеницу да су градски дрвореди у јако лошем стању потврдио је и професор на Шумарском факултету у Бањалуци Зоран Станивуковић, који каже да су гљиве трулежнице најгора бољка дрвећа, а посебно јавора.

- Оне га разарају и врло често долази до ломова грана. Ако их орежете, избију младице које зими снијег лако одваљује и та врста нема дуг вијек трајања - казао је Станивуковић.

 

У Градској управи истичу да је анализу потребно урадити за 2.000 стабала у 11 улица и то у улицама Младена Стојановића, Краља Петра Првог Карађорђевића, Скендера Куленовића, Козарској, Милоша Обилића, Степе Степановића... Додали су да је за ову годину планирана сукцесивна замјена стабала. Међутим, лани је уклоњено 15 старих стабала, док је њих 20 орезано због оштећења.

У предузећу "Тамарис" истичу да орезивање и уклањање стабала у граду врше по налогу Градске управе.

Срушено дрвеће

 

  • Улица Срђе Злопоглеђе у Обилићеву
  • Парк "Младен Стојановић"
  • Музеј савремене умјетности РС
  • Улица Милоша Обилића
  • Центар града, повријеђена три пролазника
  •  Код Музичке школе "Владо Милошевић"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана