Бањалука: Одвоз смећа скупљи за 40 одсто

Сања Амиџић
Бањалука: Одвоз смећа скупљи за 40 одсто

Бањалука: Комунално предузеће "Чистоћа" у току овог мјесеца градским властима предаће захтјев за повећање цијене услуга за 40 одсто у наредној години.

Директор "Чистоће" Александар Бајић рекао је да је тренутна цијена услуга овог предузећа најминималнија у држави и региону и да се она није мијењала у посљедњих десет година.

- Тренутна цијена комуналног отпада за домаћинства је 0,115 КМ по метру квадратном, а у случају повећања била би 0,137 КМ са ПДВ-ом - објаснио је Бајић. Он је додао да уколико градске власти одобре поскупљење услуга да ће се са новим цијенама наплате почети од 1. јануара 2015. године.

- Према економској рачуници, да би предузеће било на позитивној нула са неком малом зарадом и да би се одржао ниво услуга поскупљење је неопходно - рекао је први човјек "Чистоће". Као један од разлога поскупљења Бајић наводи да је предузеће "Деп-от", код кога "Чистоћа" депонује смеће, прошле године повећало цијену својих услуга за 40 одсто. Осим тога захтјев за дизање цијена услуга, Бајић правда и чињеницом да је посљедњих година дошло до повећања цијене нафте што, како истиче, додатно отежава пословање овог предузећа.

Портпарол "Топлане" Жаклина Мијатовић рекла је да ово предузеће за сада неће ићи са захтјевом за поскупљење услуга.

- Тренутна цијена гријања је нижа за чак 70 одсто од реалне цијене која би требала бити да би ово предузеће пословало са нулом - рекла је Мијатовићева. Она је додала да се цијена гријања није мијењала од 2011. године.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Ненад Талић рекао је да поскупљења никоме нису потребна.

- Да би се дало реално мишљење потребно је сагледати све чињеница, али вјерујем да градоначелник Слободан Гаврановић и одборници у Скупштини града не желе никакво поскупљење - казао је Талић.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Зоран Талић рекао је да одборници ове странке у градском парламенту неће подржати  приједлог о поскупљењу јер сматрају да је буџет грађана ионако оптерећен.

- Комунална предузећа треба да врше већи степен наплате од оних који не плаћају комуналне услуге и да нађу друге начине да санирају своје трошкове, а никако на терет грађана - рекао је Талић.

Из предузећа "Водовод" до закључења овог броја нисмо успјели добити информацију да ли ће ово комунално предузеће тражити повећање цијене својих услуга.

Пословање

Предузећа "Чистоћа" и "Водовод" за првих девет мјесеци ове године пословали су са укупним губитком од 519.282 КМ. "Чистоћа" је имала минус од 317.278 КМ док је "Водовод" имао минус од 202.004 КМ. "Топлана" је за првих шест мјесеци текуће године имала губитак од 5,6 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана