Бањалука: Одобрено 12 захтјева за вантјелесну оплодњу

Јасмина Перишић
Бањалука: Одобрено 12 захтјева за вантјелесну оплодњу

Бањалука - Градска управа ће ове године подржати 12 захтјева за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње, са појединачним износима од по 2.500 КМ.

Потврдили су то у Одјељењу за друштвене дјелатности, у којем кажу да су током конкурса примили укупно 34 захтјева.

- Комисија за додјелу једнократне новчане помоћи за подршку пронаталитетној политици бодовала је захтјеве и израдила ранг-листу приоритета. У обзир су узети параметри као што су старост жене, број бодова на основу ранијих процедура, запосленост и тип стерилитета. Од 34 пристигла 33 захтјева су испуњавала услове, а онда је на основу правилника одобрено 12 захтјева - казали су у поменутом одјељењу.

Истичу да с циљем подршке пронаталитетној политици град још од 2009. године суфинансира трошкове једне процедуре вантјелесне оплодње.

- Ту бисмо изузели 2014. годину, када нисмо имали средства за ове намјене. Ипак од 2009. године до сада позитивно су ријешена 84 захтјева, за шта је издвојено 218.800 КМ. За ову годину издвојићемо 30.000 КМ - најавили су у Одјељењу за друштвене дјелатности.

Милена Ј. је остварила родитељске снове уз помоћ вјештачке оплодње.

- Дуго муж и ја нисмо могли да имамо потомство па смо се одлучили за поступак вантјелесне оплодње. То није толико компликована процедура колико се многим женама чини, али је поприлично скупа. Наши трошкови су били између 4.000 и 5.000 КМ и велики је плус што град новчано помаже људима да се остваре као родитељи. Имала сам срећу да затрудним већ послије прве процедуре. Недавно сам родила сина и мојој срећи нема краја - испричала је Милена Ј.

Додала је да познаје многе жене које су на вантјелесну оплодњу одлазиле у иностранство, гдје је велика стопа успјелих захвата.

- Муж и ја смо имали повјерење у домаће стручњаке из ове области медицине. Да смо то радили у иностранству, било би много скупље. Међутим, та срећа која се добије рођењем дјетета нема цијену - казала је Милена Ј.

Рођено шест беба

У Одјељењу за друштвене дјелатности кажу да је процедурама вантјелесне оплодње, суфинансираним буџетским средствима града, до сада рођено шест беба.

- Такође, град посљедњих година организује и манифестацију "Конференција беба", а подржава и породице са четворо и више дјеце - рекли су у овом одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана