Бањалука: Одборнике не интересује грб

Сања Амиџић
Бањалука: Одборнике не интересује грб

Бањалука - Ниједан одборник градског парламента током јавне расправе о идејном рјешењу новог грба града није упутио примједбу, сугестију или приједлог на понуђено рјешење, док су нешто мању заинтересованост показали грађани.

Наиме, ново идејно рјешење за симбол Бањалуке након што је угледало свјетлост дана наишло је на буру негодовања највише код одборника, али и код грађана који су у већини случајева били збуњени приједлогом.

Ипак, током јавне расправе, која је трајала од 20. априла до 20. маја, своје мишљење на идејно рјешење грба дало је само 18 грађана. Највише замјерки било је на недостатак препознатљивих обиљежја града и боје грба.

- Најчешћи критички осврт био је да се из дефинисаног рјешења не могу видјети обиљежја града као што је тврђава Кастел, Врбас и Бански двор. Нешто мање примједби било је на боје грба - казали су у Градској управи.

Додају да су позитивна мишљења била усмјерена на то да предложено рјешење представља огроман позитивни помак у визуелном идентитету града те на то да садржај грба не вријеђа никога и да је неутралан.

Одборник Савеза независних социјалдемократа у Скупштини града Драшко Илић рекао је да клуб ове странке није упутио никакве примједбе и сугестије током јавне расправе, јер сматрају да одборници нису компетентни за тако нешто.

- Како ће нови грб града изгледати, а да то буде на прописан начин, треба препустити струци и људима из те области. Ниједан одборник, нити политичка партија, нису адекватни за такве одлуке - казао је Илић.

Одборник Народног демократског покрета у Скупштини града Мирна Савић-Бањац рекла је да током јавне расправе о приједлогу новог грба града није упутила свој приједлог, јер су то директно учинили стручни људи из те области од којих је она раније добила сугестије које је јавно презентовала.

- Учествовала сам на прошлој јавној расправи о новом грбу града и нисам задовољна, јер сви приједлози, примједбе и сугестије које упути опозиција не буду прихваћени - објаснила је Савић-Бањац.

Приједлог

Приједлог новог грба града Бањалука садржи штит на којем доминирају златна круна, два сребрна бика која држе штит стојећи на златној грани кестена, испод које је сребрна лента на којој пише "славна и света". У општој симболици бик је израз покретачке снаге, истрајности и неустрашивости. Златна грана кестена говори о хиљадама засађених дрвореда у граду, док су "славна и света" стихови којима је Јован Дучић опјевао Врбас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана