Бањалука: Од сутра појачана контрола возача бицикла и тротинета

Г.С. Фото: илустрација
Бањалука: Од сутра појачана контрола возача бицикла и тротинета

Припадници Полицијске управе Бањалука ће у оквиру превентивне кампање републичког Министарства унутрашњих послова "Вози опрезно – путуј безбједно" од сутра до недјеље, 26. јула, појачано контролисати учеснике у саобраћају са акцентом на возаче бицикала, мопеда, лаких мотоцикала, мотоцикала и електричних тротинета.

У саопштењу ове управе се наводи да ће пажња бити усмјерена на кориштење електричних тротинета у јавном саобраћају, а у случају да се затекну на коловозу, возачи ће бити санкционисани.

- С обзиром на то да је у протеклом периоду евидентирана саобраћајна незгода са посљедицама по лица у којој је дијете управљало електричним тротинетом, као и да их се у саобраћају користи све већи број, напомињемо да њихов појам није законски дефинисан те да се ови тротинети сматрају средствима за игру и забаву. Могу се користити на приватним посједима и на површинама за игру, те изузетно на тротоарима уколико се крећу брзином људског хода и на начин да не угрожавају пјешаке - наводе из ове управе.

Из упрраве истичу да ће електрични тротинети, који се користе супротно законским прописима, бити привремено одузети.

- Пажња ће бити усмјерена и на возаче бицикала, јер су евидентирани чести њихови прекршаји који се односе на вожњу тротоаром, као и на чињеницу да приликом преласка пјешачког прелаза не силазе са бицикла. Уз то, од првог сумрака не носе свјетлоодбојне прслуке, а на јавном путу бицикла возе дјеца млађа од 12 година - наводе из ове управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана