Бањалука: Од 27 контролисаних аутобуса 18 неисправних

Весна Поповић
Бањалука: Од 27 контролисаних аутобуса 18 неисправних

Бањалука - Од 27 аутобуса који су упућени на ванредни технички преглед 18 је било неисправних, а од тог броја чак 12 их је искључено из саобраћаја.

То су резултати акције Центра јавне безбједности, која је спроведена 9. и 10. септембра.

- Укупно је контролисано 127 аутобуса. Од тог броја 27 је упућено на ванредни технички преглед. Том приликом издато је 18 прекршајних налога и извјештаја о прекршају - рекли су у Центру јавне безбједности.

Додали су да ће с циљем побољшања опште безбједности свих учесника у саобраћају и у наредном периоду наставити са овим активностима.

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић је рекао да су у току ове акције на појединим возилима овог предузећа уочене мање неправилности.

- Отклоњене су истог дана и након поновљеног техничког прегледа возила су враћена у саобраћај - рекао је Мијић.

Додао је да је прије почетка ове школске године обављен превентивни технички преглед 80 возила овог предузећа.

- Од тог броја путници се у граду возе у 30 возила, а просјек старости ових аутобуса је око осам година - навео је Мијић.

Стање у градском превозу биће и једна од тема о којој ће расправљати одборници Скупштине града на идућем засједању 24. септембра.

У склопу информације о јавном превозу на подручју града је наведено да на старост аутобуса не могу утицати.

- Важећим прописима није ограничена старост аутобуса којим се врши превоз ако испуњавају прописане техничко-експлоатационе услове - наведено је у овој информацији.

Систем јавног превоза путника на подручју града се састоји од 23 линије градског превоза и 34 линије приградског превоза.

Путници поручују да је најважније да се возе у исправним аутобусима.

- Да ли је аутобус стар пет или десет година није важно ако превозници воде рачуна о томе да возила редовно буду прегледавана и сви евентуални кварови поправљени. То је поготово важно јер је већина саобраћајница у граду у лошем стању и сигурно аутобуси чешће имају кварове - рекла је Радмила Пјанић са Старчевице.

Контроле

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић је рекао да ово удружење посљедњих пет до шест година упозорава на то да се путници возе у аутобусима који се редовно не одржавају.

- Резултати показују право стање на терену. Припадници МУП-а би чешће требало да спроводе ове контроле, јер они имају непристрасан однос према превозницима - рекао је Јаћимовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана