Бањалука обиљежила Дан ослобођења

ГС
Foto: ГУБЛ

БАЊАЛУКА - Бањалука је обиљежила градски празник Дан ослобођења у Првом свјетском рату полагањем вијенаца на споменик жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија данас, 21. новембра.

"Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља један од најважнијих догађаја у цијелој историји нашег града, јер је управо на тај дан овај град ослобођен од окупације", истакли су из Градске управе.

Додају да се Дан ослобођења у Првом Свјетском рату од 2019. године званично обиљежава као градски празник.

У име града Бањалуке, вијенац је положио градоначелник Драшко Станивуковић, заједно са генералним конзулом Републике Србије, Милошем Вујићем.

"Више пута у току једне године ми обиљежавамо, славимо и прослављамо нашу слободу, те мир у којем данас живимо морали смо стално да потвђујемо, а то значи да је слобода наша највјернија и најсвјетија ријеч коју радо спомињемо", казао је Станивуковић, те је додао да су нам под најездом разна царстава нудила културу, образовање, архитектуру, своје знаменитости, али под условом, да се одрекнемо свега оног што је наше, нашег идентитета, културе, традиције и вјере, а ми то нисмо хтjели.

"Знали смо да смо без слободе ништа, а да са слободом имамо све", рекао је он.

Додао је како су пред нама и даље многи изазови, али да се наш народ увијек борио кроз ратове.

"Да нисмо тада имали најбоље међу нама, не би били своји и не би смо имали своје. На то морамо да будемо поносни", поручио је он.

Небојша Куштриновић, предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, подсјетио је да је на данашњи дан у Бањалуку ушла ослободилачка Српска војска, те да све оне који су животе дали за слободу у којој живимо, не смијемо да заборавимо.

"Ја сам поносан што сам потомак и предсједник овог Удружења, које је од првог дана уложило напоре да имамо овај датум данас, те да га обиљежавамо", истакао је Куштриновић, те је додао да је заборав убијање истине.

"Управо ово свето мјесто гдје леже жртве велиздајничког процеса опоњмњу да не смијемо да заброравимо гдје смо, ко смо и шта смо", нагласио је он.

Бројне делегације данас су положиле вијенце на споменик Велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана