Бањалука обиљежава 105 година од уласка српске војске

ГС
Бањалука обиљежава 105 година од уласка српске војске

БАЊАЛУКА - У Бањалуци ће данас бити обиљежено 105 година од уласка српске војске у овај град 1918. године.

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевјековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустро-угарском.

Након херојске борбе и пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године, српска војска је за 45 дана ослободила Београд, а у Бањалуку је ушла 21. новембра 1918. године.

У Првом свјетском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије.

Догађај организују одбори владе Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова, а присуствоваће му министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

У Храму Христа Спаситеља у 10.30 часова биће служен парастос за све страдале српске и црногорске војнике и цивиле у Првом свјетском рату.

Из ресорног министарства је најављено да ће у 11 часова на Споменик бану Милосављевићу бити положени вијенци и цвијеће.

Обраћање званичника предвиђено је у 11.20 часова у порти Храма Христа Спаситеља, гдје ће бити одржан и умјетнички програм.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је 1918. једна од важних и историјских година за српски народ, јер је то била година ослобођења и избављења од вјековног ропства под чизмом разних освајача и окупатора.

- Улазак српске војске не само у Бањалуку, него и друге градове на нашим просторима током новембра 1918. године резултат је храбрости и јунаштва српског народа који је водио вишевјековне борбе за слободу против многобрнијих окупатора -  рекао је Додик за Срну поводом обиљежавања уласка српске војске у Бањалуку.

Он је додао да је Бањалука један од градова који је након вишевјековног ропства од Турака до Аустроугара дочекао слободу и своје ослободиоце, те подсјетио да је српска војска након пробоја Солунског фронта, 15. септембра 1918. године, за само 45 дана прешла више од 500 километара и 1. новембра ослободила Београд и цијелу Србију, а 21. новембра, на Аранђеловдан свечано ушла у Бањалуку.

-Српска војска је увијек, у свим ратовима и устанцима, била ослободилачка. Никада није отимала и заузимала туђу територију, већ је храбро и одлучно бранила своју земљу и свој народ, за разлику од свих других који су на наше просторе долазили као освајачи и наоружана сила, да убијају, пале, руше. Зато треба да будемо поносни на наше претке који су увијек били на правој страни, на страни антифашиста и ослободилаца -  нагласио је предсједник Српске.

Додик је рекао да су и данас, у миру, српски народ и Република Српска изложени страховитим ударима разних србомрзаца, како домаћих тако и страних, који желе да развласте и обезглаве нашу домовину.

- То никада не смијемо да дозволимо, без обзира на силу која нам пријети, а да би сачували Републику Српску и наше институције морамо да будемо јединствени, јер само јединствени, у заједништву можемо да одбранимо своју отаџбину, право на живот и постојање - поручио је предсједник Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је важност обиљежавања, наводећи да српски народ треба да његује своје историјске вриједности.

-За Српску то значи да мора да његује све оне вриједности из наше историје, да обиљежава важне датуме. Сваки датум који је значио слободу за грађане Бањалуке, Републике Српске или Србије јесте нешто што треба да ужива пуну подршку - рекла је Цвијановићева синоћ новинарима у Источном Сарајеву.

Она је изразила задовољство што се претходних година ревитализовало одавање дужног поштовања које се исказује на важне датуме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана