Бањалука: Нови паркинг за бицикле у центру града

Srna
Бањалука: Нови паркинг за бицикле у центру града

БАЊАЛУКА - Нови паркинг за бицикле са надстрешницом биће инсталиран у центру Бањалуке на локацији код Музеја савремене умјетности Републике Српске, у оквиру планова за унапређење бициклистичке инфраструктуре. Ново мјесто за остављање бицикала са 15 позиција лоцирано је на "Крашевом" паркингу код Музеја савремене умјетности, саопштено је из Градске управе.

У бањалучком Одјељењу за саобраћај и путеве истичу да је ово само мали дио напора који се посљедњих година улажу у унапређење бицииклистичке инфраструктуре, прије свега са циљем да се смањи употреба аутомобила и што више људи стимулише да користе бицикле.

"Уназад неколико година, постојећа бициклистичка инфраструктура константно се надограђује изградњом бициклистичких стаза тамо гдје је то могуће или нових мјеста за паркирање бицикала", наводе у ресорном одјељењу.

Из Одјељења додају да је један од начина за промоцију бициклистичког саобраћаја и само обиљежавање стаза за кретање бицикала, те указују да је недавно овакав пројекат изведен у подножју насеља Старчевица, гдје су, приликом реконструкције саобраћајнице, обиљежене бициклистичке стазе.

Из Градске управе наглашавају да је бициклистичка инфраструктура знатно унапријеђена у посљедње четири године, наводећи примјер спајења бициклистичке стазе уз готово цијелу источну трансферзалу, од насеља Обилићево па до новог кружног тока код "Леснине".

У саопштењу се подсјећа да је, у оквиру ових напора, прије двије године активиран и систем за изнајмљивање бицикала "БЛ бајк" на пет локација на подручју Бањалуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана