Бањалука: Нова улица носиће име патријарха Павла

Јасмина Перишић
Бањалука: Нова улица носиће име патријарха Павла

Бањалука - Двије градске улице које буду отворене у наредном периоду носиће имена Патријарха Павла и Диане Будисављевић.

Предсједник комисије за припрему приједлога имена насеља, улица и тргова Бојан Стојнић рекао је да се чека да у градској зони буду отворене двије улице како би носиле имена ових великана.

- Улице назване по овим личностима мораће бити у градској зони. Правило комисије је да не мијења старе називе, због тога још ниједна улица не носи имена ових великана - рекао је Стојнић.

Патријарх Павле је 3. децембра 1990. године изабран за поглавара Српске православне цркве и на њеном челу остао до своје смрти 15. новембра 2009. године. Преминуо је у 96. години живота и остао је упамћен по скромности којом се водио током  живота.

Диана Будисављевић била је хуманитарка аустријског поријекла, удата за српског хирурга из Загреба. Током Другог свјетског рата спасила је више од 12.000 дјеце, српског, јеврејског и ромског поријекла из усташког логора Јасеновац.

- Поред ових имена, која ће красити градске улице, нове називе улица у идућој години добиће и насеља Чесма, Сарачица, Пријечани, Мотике, Бронзани Мајдан, Павловац и Петрићевац - кажу у Градској управи и додају да се улицама имена углавном дају по познатим умјетницима, манастирима и градовима.

- У овој години утврђени су називи за 22 нове улице, и то у Мотикама, Петрићевцу, Пријечанима и Павловцу - објаснили су у Градској управи.

Како кажу у Мјесној заједници Сарачица још нису утврђени називи за четири улице, и то у насељу Крндија и Тутићи, док на ширем подручју мјесне заједнице Сарачица, називе улица немају насеље Горње Мотике и Ђурђевићи који припадају Павловцу.

Мјештани насеља Сарачица ових дана шаљу приједлоге Градској управи за називе улица и предлажу имена погинулих бораца из овог краја, али како кажу сумњају да ће приједлози бити усвојени.

- Покушаћемо да истрајемо у захтјеву, али ако нам не дозволе предложићемо друге називе. Сматрамо да би у нашем насељу 15 улица требало да добије називе - рекао је предсједник мјесне заједнице Сарачица Недељко Кнежевић. Стојнић је рекао да нема разлога да им се приједлози не одобре, али у случају да за једну улицу не предложе више имена.

Диана добила парк у Бечу

Парк у Бечу назван је по Диани Будисављевић, на иницијативу Српског културно-просвјетног друштва "Просвјета" из Аустрије.

На улазу у парк постављена је спомен-плоча на којој стоје подаци о Диани Будисављевић на српском и њемачком језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана