Бањалука на туристичкој рути "Мистични Дунав"

ГС
Foto: Град БЛ

БАЊАЛУКА - Бањалука учествује у пројекту развоја туризма који је суфинансиран из европских фондова.

Представиће се и промовисати природно и нематеријално културно насљеђе регије Бањалука и укључивање у нову регионалну тематску руту "Мистични Дунав" у којој учествује још девет земаља, међу којима су Србија, Хрватска и Словенија.

Бањалука привлачи све више посјетилаца међу којима и туристе који желе да уживају у природи, на селу, далеко од уобичајених гужви.

Препознајући потребе туриста, Бањалука шири понуду уз континуирану финансијску подршку Европске уније. Мјесна заједница Пискавица и још неколико локација у Поткозарју биће на регионалној туристичкој рути захваљујући и учешћу градске развојне агенције у транснационалном пројекту Интеррег програма за Дунавску регију са још десет партнера из девет земаља.

- Ту смо фокусирани на анализу територије у смислу идентификације природног и културног нематеријалног насљеђа с циљем да то валоризујемо и претворимо оно што је најбоље у туристички производ укључен у транснационалну руту која се зове "Мистични Дунав" - каже Весна Војводић из Развојне агенцијње града Бањалука.

Циљ је направити привлачан туристички садржај и кроз тзв. приповиједање повезати насљеђе, развој и промоцију.

- Циљ је да не показујемо само природне љепоте него културно насљеђе, да то буде интеракција са локалном заједницом која ће учествовати у пружању услуге за одређени туристички производ и на тај начин сама себе запосли - каже Војводићева.

Интересовање за посјете селима расте посљедњих година, посебно након пандемије ковида 19, потврђују бањалучкој Туристичкој организацији која учествује у овом пројекту. Такав тренд препознаје и град и инвестицијама у инфраструктуру ствара предуслове за развој приградских мјеста.

- То је једна вриједнсот која је до сада била неискориштена. Управо ће пројекат показати локалном становништву, извући из заборава и завјештати неке од тих прича које ће они моћи да користе касније у својим туристичким понудама и наравно, на тај начин могу да остваре и додатне приходе за себе и своје породице - каже Младен Шукало, директор Туристичке организације града Бањалука.

Ради се о једном од 14 пројеката суфинансираних из више европских програма за различите области које је Развоја агенција припремила од почетка 2024. године у укупној вриједности већој од три милиона и 100.000 КМ.

БиХ учествује у осам програма и то три транснационална, три прекогранична и два међурегионална у буџетском периоду ЕУ до 2027. године. Укупна вриједност свих оних у којима учествује БиХ је око 1,3 милијарде евра, пише РТРС.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана