Бањалука: На 476 дјеце штеде 400.000 КМ?

Весна Поповић
Бањалука: На 476 дјеце штеде 400.000 КМ?

Бањалука - Градске власти планирају да укидањем дијела субвенција за боравак дјеце у вртићима уштеде 400.000 марака, сазнаје "Глас Српске". Планиране су промјене прописа у овој области, а коначну ријеч даће одборници на сједници Скупштине града 26. марта.

Све се ради у складу са Програмом мјера за повећање прихода у буџету. Град је до сада финансирао боравак 476 малишана, односно сносио дијелове трошкова за друго дијете из исте породице, као и комплетне трошкове за треће, четврто и остале малишане из вишечланих породица.

У Градској управи су рекли да се промјене у овој одлуци неће односити на повећање износа који родитељи морају платити за боравак малишана у вртићима, али нису прецизирали какве промјене одлуке су планиране. Тренутна цијена боравка за једно дијете износи 165 марака и није годинама мијењана.

В.д. директора овог центра Наташа Радуловић рекла је да град за све малишане у вртићима субвенционише 60 одсто цијене боравка, а родитељи плаћају 40 одсто.

- Поред тога, за друго дијете из једне породице издваја 70 одсто, док је за треће и четврто дијете боравак у вртићу бесплатан - објаснила је Радуловићева.

Објаснила је да је с циљем припреме Програма мјера за повећање прихода Градска управа тражила да јој Центар достави износ којим се субвенционише боравак дјеце из вишечланих породица.

- Износ од 400.000 КМ се односи на плаћање 70 одсто трошкова за друго дијете, треће, четврто и осталу дјецу из једне породице. Средства за субвенције су планирана у нашем буџету. Град издваја новац за све потрошачке јединице и шта ће радити о том питању, још нисмо обавијештени - навела је Радуловићева.

Нагласила је да овај центар не може допринијети повећању прихода у буџету града.

- Једино се можемо бринути да родитељи плате боравак свога малишана у вртићу на вријеме и да се бринемо о образовању дјеце до поласка у школу - навела је Радуловићева.

Подсјетила је да субвенционисање боравка малишана у вртићима није законска обавеза локалне заједнице, већ добра воља градских власти.

Празни објекти

Град још није набавио опрему за вртиће на Старчевици и у Обилићеву, због чега су ова два објекта и даље празна. Реновирање ових простора завршено је у октобру прошле године, а мјесто у обдаништима чека око 2.000 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана