Бањалука: Мијењали ајвар за приглавке

Данијела Стоканић, Фото: А. Чавић
Бањалука: Мијењали ајвар за приглавке

Бањалука - Манифестација "Зелена недјеља" на којој је представљена домаћа органска храна и пиће, природни производи и рукотворине одржана је јуче у сутерену занатског центра "Веселин Маслеша" у центру града.

На импровизованим штандовима били су изложени домаћи прехрамбени производи од зимнице, киселих и слатких производа, чајева до ручно рађених сапуна, домаће одјеће, приглавака и разних предмета израђених декупаж техником.

Поред промовисања здраве хране и домаћих рукотворина, ова манифестација има изложбено-продајни карактер, али и могућност да посјетиоци размјењују производе и ручно израђене предмете.

Чланице Удружења жена "Ластавица" из Челинца, које окупља жене са села, акценат су ставиле на зимницу коју су јесенас правиле, јер је много домаћих здравих производа које је тешко пласирати на тржиште.

- Ово је јако важна манифестација за љубитеље домаћих производа, јер су и купци и продавци могли да купују домаћу храну и рукотворине или да је трампе. Данас се зимница могла купити, али и мијењати. Тако смо нудили трампу тегле ајвара за приглавке. Поред тога, овдје се можемо дружити, размјењивати искуства и мишљења са осталим излагачима - рекла је члан овог удружења Дивна Радић.

Купаца и знатижељника је било па је продато неколико тегли зимнице из домаће радиности по промотивној цијени.

На тезги излагача домаћих производа Зоре Пилиповић нашле су се и украсне кугле за бадњак и јелку. Поред накита, била је ту и одјећа коју је израдила заједно са сестрама.

- Украсне кугле сам направила од врбовог прућа, док се одјећа, коју смо шиле и плеле, може носити на више начина - објаснила је Пилиповићева у нади да ће се ова идеја прочути, те да ће убудуће бити више излагача и посјетилаца.

Бањалучанка Свјетлана Васић каже да је на овој манифестацији купила теглу домаћег ајвара.

- Чим сам чула за "Зелену недјељу", одмах сам дошла да видим и да купим било шта домаће - истакла је Васићева.

Ову јединствену манифестацију под слоганом "Домаће је најбоље", на којој су размијењени домаћи производи, организовала је Фондација "Фабрика радости" из Бањалуке.

- Наша идеја је да се промовише и подржи живот на селу, те да се грађани мотивишу и едукују да сами узгајају храну. Цијене земљишта надомак града су отишле у бесцијење, а наша дјеца и даље свакодневно једу храну затровану бројним хемикалијама, што је и главни узрок многих малигних болести посљедњих година - рекао је директор фондације Војин Копуз.

Он је истакао да је циљ "Зелене недјеље" изградња повјерења између потрошача и домаћих пољопривредника тако што ће произвођач моћи директно све да појасни, од начина планирања и производње, економског система до начина пласмана производа.

Копуз

Војин Копуз је истакао да је, осим развоја талената и потенцијала младих, Фондација "Фабрика радости" основана и са мисијом ширења знања и пракси пермакултуре.

- Пермакултура је систем дизајнирања имања заснован на три основна начела: брига за земљу, брига за људе и праведна расподјела - појаснио је Копуз.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана