Бањалука: Мање аутобуса на линијама од 22. јуна

Данијела Стоканић
Бањалука: Мање аутобуса на линијама од 22. јуна

Бањалука - Доласком школског распуста и годишњих одмора од понедјељка, 22. јуна, у јавном градском и приградском саобраћају биће уведен љетни режим вожње, због чега ће број полазака бити сведен на минимум.

Како су објаснили у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, овој режим вожње биће на снази до 16. августа ове године.

- Приликом одређивања трајања овог реда вожње прикупљени су подаци о завршетку текуће школске године, часовима који морају бити надокнађени, припремним активностима за почетак нове школске године, почетку нове школске године, као и сезони годишњих одмора - рекли су у овом одјељењу.

Подсјетили су да организација система јавног превоза путника на подручју града функционише са два режима одржавања реда вожње, и то зимским и љетним.

У "Аутопревозу" су истакли да ће неколико линија имати смањен број полазака због завршетка школске године.

- Што се тиче градског саобраћаја, до промјена ће, али само у повећим временским размацима, доћи на линијама 10 Аутобуска станица - Обилићево, 13 Лазарево - Обилићево и 17 Обилићево - Нова болница. Међутим, у приградским линијама неће бити много измјена, углавном је ријеч о школским поласцима - казао је извршни директор сектора саобраћаја Горан Старчевић.

Додао је да Бањалучани који користе јавни превоз љетни ред вожње могу потражити на сајту града.

У превознику "Бочац турс" кажу да се искључују аутобуси за приградска насеља који су возили дјецу у школу и назад и због тога нема потребе да саобраћају.

- У суштини, неће бити великих промјена. На приградским и градским линијама биће искључена по највише два поласка - рекли су у "Бочац турсу".

У предузећима "Павловић турс" и "Централ компани" истакли су да ће љетни ред вожње бити исти као и протеклих година.

Грађани истичу да је највећи проблем то што градски превозници ни до сада нису имали усклађен ред вожње.

- Питам се како ће тек функционисати сад када буду укинуте поједине линије. Сваки дан кад идем на посао и назад, изнервирам се јер због гужве не могу да уђем у аутобус. Страшно, буквално буде човјек на човјеку - казала је мјештанка Лауша Василија Малић, која свакодневно путује шестицом.

Апликација

Корисници јавног градског превоза ускоро ће путем апликације за мобилне телефоне и таблет уређаје имати на длану ред вожње и све линије. Поред апликације, корисницима је до сада подијељено и више од 20.000 бесплатних брошура са сатницама полазака аутобуса, бројевима важнијих телефона и мрежом линија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана