“Бањалука људског лица”: Нови садржаји за младе, забава и за пензионере

nezavisne.com
“Бањалука људског лица”: Нови садржаји за младе, забава и за пензионере

Бањалука - На подручју града и околних села у септембру почиње реализација пројекта “Бањалука људског лица”, у чијем ће фокусу бити дјеца, омладина и особе треће животне доби, за које ће бити осмишљен читав низ активности.

Рекао је ово градоначелник Игор Радојичић након састанка с око 30 представника цивилних организација, невладиних организација и удружења, те појединих институција, као што су школе.

Радојичич је изразио задовољство оствареном сарадњом с цивилним сектором на реализацији пројекта “Бањалука људског лица”, који ће допринијети активирању и унапређењу положаја младих и особа треће животне доби.

У фокусу пројекта биће обогаћивање садржаја Дома омладине и увођење нових програма у рад ове установе, док ће за старију популацију бити припремљен низ активност с циљем њихове социјализације и увођења у друштвене активности.

“Дом омладине формално постоји и има свој програм, али је недовољно искориштен и концептуално недовршен. Формиран је програмски савјет Дома омладине, који би требало да осмисли концепт програма у овој установи”, рекао је Радојичић.

Додао је да се пројекат “Бањалука људског лица” односи на хиљаде грађана, те да је на састанку било занимљивих коментара и приједлога.

“Кроз ребаланс буџета смо обезбиједили средства за реализацију читавог сета пројеката који су усмјерени на ове три циљне групе. Наши партнери на овом пројекту су невладине организације, удружења грађана и неке јавне установе”, истакао је Радојичић.

Додао је да ће дио програма који се односи на дјецу бити у вези с основним школама и мјесним заједницама, а биће реализоване забавне, едукативне, културне и друге активности.

Други дио програма односи се на младе, за које ће бити осмишљене образовне, информативне и многе друге активности, а трећи сет намијењен је особама треће животне доби, којих је у граду знатан број.

“Ту није ствар о социјалној компонентни, него више о социјализацији, јер нам је циљ да ове особе укључимо у све друштвене токове, те да се не осјећају усамљено, остављено, тако да ћемо за њих осмислити занимљиве активности”, рекао је Радојичић.

Мирко Арамбашић, секретар Културноумјетничког друштва “Пискавица”, оцијенио је да је пројекат добро замишљен, али и да захтијева посвећеност и ангажовност.

“Пројекат ће добро доћи свима, а нарочито особама треће животне доби, јер шта је потребно човјеку од 65 и више година него да искористимо његово знање и искуство, али и дамо му прилику да се осјећа корисно и задовољно”, рекао је Арамбашић.

Илија Трнинић, извршни директор Института “Перпетуум мобиле”, рекао је да је пројекат примјер и другим локалним заједницама како да укључе организације цивилног друштва да у синергији с јавним сектором раде на добрим и квалитетним сервисима према грађанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана