Бањалука: Кориговати цијену грађевинске дозволе

Данијела Стоканић
Бањалука: Кориговати цијену грађевинске дозволе

Мјештани Пријечана незадовољни су висином цијене за легализацију и траже од надлежних институција да се она коригује.

Како су нам објаснили, грађевинска дозвола у сусједним насељима нижа је и до 100 марака по квадратном метру што је њима несхватљиво. Истичу да у тим насељима је боља и инфраструктура него код њих док је цијена за легализацију јефтинија. Сматрају да су престрого сврстани у прву групу  кад је у питању легализација, с обзиром на то да је ријеч о мјесту које нема ријешену инфраструктуру.

Потпредсједник Савјета МЗ Пријечани Милева Крчмар рекла је да је неправедна одлука Скупштине града да друга група насеља грађевинску дозволу по квадратном метру плаћа око 30 марака, за сто марака мање од њих.

- Наводно, они су неким законским оквирима увели олакшице, али нису нам рекли ко све припада тим олакшицама, те на проблем гледамо као на цјелину - рекла је Крчмар. Додала је да су из Савјета ове МЗ послали два дописа у којем су се жалили на цијену легализације, али узалуд.

Миодраг Јекић, који је у фази легализације, рекао је да је грађевинска дозвола скупа у односу на услове, те да чека да се овај износ умањи како би завршио ову процедуру.

- За легализацију објекта од 120 квадрата требало би да издвојим 6.000 марака, а при томе сам 90 одсто инвалид и издржавам четворочлану породицу. Немам толико новца  - рекао је Јекић.

Његов комшија Јово Тегелтија казао је да, иако би требало да легализује своју објекат, о томе и не размишља.

- Не пада ми на памет да предам захтјев за грађевинску дозволу, јер је скупља него икад - категоричан је Тегелтија.

На сајту Градске управе стоји да се Пријечани налазе у првој групи проведбених докумената и четвртој зони градског грађевинског земљишта.

- Трошкови уређења грађевинског земљишта без умањења за инфраструктуру је 131,42 КМ по квадратном метру. Максимално умањење може бити 49,78 одсто - наводи се на сајту. Стоји и да је рента за четврту зону 27,66 КМ и она се умањује за износ накнаде коју инвеститор плати за превођење пољопривредног у грађевинско земљиште.

- Уколико се ради о легализацији бесправно изграђеног објекта, инвеститор има права на умањење наведених цијена максимално до 80 одсто, под условом да нема неку другу некретнину у граду - истакнуто је на сајту града.

Накнаду за легализацију не плаћају породице погинулих бораца, РВИ, као и малољетно дијете без оба родитеља, те лица која имају статус најтежих цивилних инвалида и слијепа лица под условом да нису већ остварили права у поступку рјешавања стамбеног питања у државној својини.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана