Бањалука: Комуналне услуге скупље у 2015?

Весна Поповић
Бањалука: Комуналне услуге скупље у 2015?

Бањалука - Град мора дозволити комуналним предузећима да формирају цијене својих услуга у складу са економским параметрима, рекао је градоначелник Слободан Гаврановић јуче након састанка Савјета за привреду који је разматрао буџет града за 2015. годину.

Додао је да ће све препоруке Савјета бити увршћене у концепт буџета града за идућу годину.

- Када дођу захтјеви размотрићемо их, али те цијене морају бити потпуно реалне. Буџет се мора растеретити давања за субвенције комуналном сектору због нереално ниских цијена њихових услуга. Исто тако, треба озбиљно размотрити стање у свим колективима у комуналној сфери који морају пословати рентабилно и с тог аспекта град нема право да не поштује захтјеве за формирање цијена у складу са економским резонима - прецизирао је Гаврановић. Истакао је да су ове цијене до сада биле више социјалне него економске.

- То потврђује чињеница да неки више од десет година нису мијењали цијене услуга иако су сви улазни параметри при обрачуну драстично мијењани. Немамо више право да од  наших предузећа стварамо губиташе, а да, с друге стране, плаћамо једном дијелу грађана одређене услуге, док други немају право за подмирење тих обавеза кроз субвенције за комунални сектор - казао је Гаврановић.

Члан Савјета за привреду и директор предузећа "Ланако" Небојша Нинић затражио је да се Градска управа понаша као управа било којег предузећа на тржишту, уз напомену да је потребно створити услове за ефикаснију наплату такси и пореза.
- Комунална предузећа треба да послују на тржишним основама, а не да то субвенционишемо из буџета - додао је Нинић.

Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић рекао је да око 70 одсто становника Српске живи испод границе сиромаштва или је на самој граници.

- Поскупљење би било ужасно. Након тога би настао бунт сиротиње или, једноставно, не би више плаћали те услуге - сматра Бошковић.

Предузеће "Чистоћа" је од градских власти тражило повећање цијена својих услуга за 40 одсто. Тренутна цијена одвожења комуналног отпада за домаћинства је 0,115 КМ по квадратном метру, док цијена воде и канализације са ПДВ-ом износи 1,08 КМ по метру кубном. Захтјев за корекцију цијена услуга упутио је и "Водовод", али у овом предузећу нису саопштили колико износи то повећање.

Препоруке

Слободан Гаврановић је рекао да је Савјету сугерисао да буду повећана давања за оне намјене које ће побољшати климу за нова улагања.

- Привреди треба помоћи кроз субвенције за нова радна мјеста и производњу - додао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана