Бањалука: Катанац на два удружења због режијских трошкова

Весна Поповић
Бањалука: Катанац на два удружења због режијских трошкова

Бањалука - Градска управа отказала је уговор о коришћењу простора Удружењу грађана Бањалука и истоименом шаховском клубу због неизмирених обавеза.

У Градској управи су рекли да су, осим одузимања простора, против свих корисника пословних простора који не измирују обавезе плаћања ПДВ-а и потрошње електричне енергије покренули тужбе за измирење потраживања.

- Сва удружења и невладине организације који су добили пословне просторе на коришћење без накнаде дужни су да плаћају ПДВ и режијске трошкове - казали су у Градској управи

Прецизирали су да је укупан дуг за ПДВ и електричну енергију у прошлој години за кориснике пословних простора без накнаде износио 417.235 КМ.

Предсједник Шаховског клуба Бањалука Миленко Илић рекао је да укупна дуговања клуба за режијске трошкове и ПДВ износе од 12.000 до 16.000 КМ.

- Клуб тренутно егзистира на папиру и готово је пред гашењем. Имамо стотинак чланова и већином су то дјеца. У 2013. години смо организовали осам школа шаха, а у 2014. три школе, док ове године нисмо имали никаквих активности - објаснио је Илић.

Додао је да су прошле године за рад и активности на располагању имали 3.000 КМ, које су добили од града и Министарства породице, омладине и спорта РС.

- Градска управа није редовно уплаћивала новац за 2014. као ни за 2013. годину. Клуб је сврстан у другу категорију спортских клубова и као такви у 2014. години требало је да добијемо 5.000 КМ, а исплаћено нам је свега 1.000 КМ - објаснио је Илић.

Са Удружењем грађана Бањалука нисмо могли ступити у контакт, јер се на бројеве које смо позивали нико није јављао.

Град је у 2014. години одобрио финансирање 27 пројеката удружења и невладиних организација у износу од 57.150 КМ. Новац који је додијељен креће се од 1.000 до 5.000 марака.

Статус

Одборници Скупштине града средином прошле године усвојили су одлуку о утврђивању статуса удружења од интереса за град на период од двије године. Овај статус добило је 68 удружења грађана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана