“Бањалука је пријатељ” за становништво Турске и Сирије: Унесрећенима најпотребније деке, гријалице и цераде

Милош Васиљевић
“Бањалука је пријатељ” за становништво Турске и Сирије: Унесрећенима најпотребније деке, гријалице и цераде

БАЊАЛУКА - Разорни земљотрес, који је недавно погодио становнике Турске и Сирије, пробудио је код Бањалучана солидарност за прикупљање помоћи. Хуманитарна акција под називом “Бањалука је пријатељ” наишла је на велики одзив.

Потврдила је ово за “Глас Српске” секретар бањалучког Црвеног крста Жељкица Илић те додала да сви који то желе могу да се прикључе акцији до четвртка, 2. марта.

- Од турског Црвеног полумјесеца добили смо прецизну препоруку шта им је потребно. То су, прије свега, цераде за заштиту шатора, деке, електричне гријалице, вреће за спавање, столице и лежајеви на расклапање, али и хигијенски пакети за жене. Бањалучани увијек покажу хуманост, а тако је и овај пут - рекла је Илићева.

Сваког радног дана на терену су волонтери бањалучког Црвеног крста како би дониране ствари сортирали и спаковали.

- Сада је већ сигурно да ће акција бити успјешна. Наши волонтери дежурају од 14 до 18 часова и када се скупи одређена количина, возе то у магацин у Раковачким барама. Позивамо још једном све суграђане и привредне субјекте да се укључе и да још једном покажемо да је Бањалука заиста пријатељ - рекла је Илићева.

Сви заинтересовани могу да донесу ствари у просторије Ватрогасног дома у центру града, гдје ће волонтери Црвеног крста боравити током радних дана у периоду од 14 до 18 часова.

Волонтер Црвеног крста Никола Зајовић рекао је за “Глас Српске” да није потребно доносити храну и гардеробу, јер немају гдје да је складиште.

- Деке, прекривачи, душеци, вреће за спавање и столице на расклапање, ствари су које најчешће наши суграђани доносе. Доносили су људи и гардеробу, али смо били принуђени да је вратимо - рекао је Зајовић.

Према његовим ријечима, имају довољан број волонтера који су дали допринос у овој хуманој мисији.

 - Неки људи долазе зато што су хумани и што осјећају да на овај начин могу помоћи, а има и доста оних који су преживјели земљотрес па помажу јер се присјећају како је њима било тада - рекао је Зајовић нагласивши да акција код многих Бањалучана буди сјећање на земљотрес из 1969. године.

Допринос

У акцију су се укључиле све генерације, а испред Ватрогасног дома срели смо доста суграђана који су донијели помоћ.

- Чим сам чула да је организована ова акција, дала сам свој скромни допринос и донијела нека ствари. Када је био земљотрес у Бањалуци, имала сам 12 година, тако да саосјећам с тим људима, знам како им је. Ово је најмање што могу учинити - рекла је једна Бањалучанка која није хтјела да јој објавимо име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана