Бањалука: Jавне институције и даље без нових директора

Весна Поповић
Бањалука: Jавне институције и даље без нових директора

Бањалука - Именовање директора јавних установа Центра за социјални рад и Спортског центра "Борик" неће се наћи на дневном реду данашње сједнице градског парламента.

Ове двије тачке скинуте су са дневног реда пошто ће бити затражено аутентично тумачење од Народне скупштине РС и мишљење Министарства управе и локалне самоуправе РС у вези са процедуром, од начина избора директора па до самог именовања. На чело Центра за социјални рад требало би да буде именована Далила Бојић-Ролд, а Спортског центра "Борик" Манојла Зрнић.

Одборник ПДП-а Зоран Талић је рекао да је важно да добију ово тумачење и мишљење како не би дошло до одређене правне нерегуларности.

- Битно је да све урадимо у складу са законом да не би град дошао у ситуацију да трпи тужбе због могућих правних нерегуларности - нагласио је Талић.

Одборник ДНС-а Ненад Шибаревић и његов колега из СДС-а Миленко Јаћимовић рекли су да у посљедњих 13 година није именован ниједан директор уколико је добио негативно мишљење ове комисије. 

Здравко Јосиповић, потпредсједник Скупштине града и одборник СНСД-а, каже да није искључено да се ова два именовања нађу на данашњој сједници.

- У случају да буде предложено стављање ових тачака на дневни ред, објаснићу одборницима зашто Комисија за избор и именовања није саставила приједлоге - објаснио је Јосиповић.

Подсјећамо да је на првом конкурсу за избор директора Центра за социјални рад Вера Сладојевић на ранг-листи била оцијењена као најбољи кандидат. Предложеним кандидатом нису били задовољни у ДНС-у, који је тражио поништење конкурса уз објашњење да не подржавају одлуку да се на овој директорској позицији нађе нестраначка личност. Одлука о поништавању овог конкурса и утврђивање услова за расписивање новог конкурса била је два пута на дневном реду Скупштине града и оба пута није добила потребну већину гласова одборника. Услови за расписивање новог конкурса створени су на једном од посљедњих прошлогодишњих скупштинских засједања. Тада је предложено именовање Сладојевићеве за директора Центра. Ипак, Сладојевићева није изабрана на ту функцију, јер одлука није добила потребну већину одборничких гласова.

На другом конкурсу Далила Бојић-Ролд оцијењена је као најбољи кандидат, али је добила негативно мишљење Комисије за избор и именовања.

Конкурси

"Глас Српске" сазнаје да ће бити расписан конкурс за именовање директора Центра за предшколско васпитање и образовање и Дома здравља. 

Такође, одборници ће одлучивати о разрјешењу досадашњих чланова Градске изборне комисије (ГИК) и именовању нових, док је са сједнице градског парламента скинуто именовање првог човјека ГИК-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана