Бањалука: Избрисано 536 предузетника

Весна Поповић
Бањалука: Избрисано 536 предузетника

Бањалука - Одјељење за привреду издало је 316 одобрења за рад самосталним предузетницима у првих пет мјесеци ове године, а у истом периоду одјављена су 242 предузетника. По сили закона одјављено је још 536 оних који нису извршили усклађивање дјелатности.

Према подацима овог одјељења, до 31. маја ове године број активних самосталних предузетника износио је 3.727.

- До смањења броја активних самосталних предузетника дошло је првенствено усљед законског усклађивања дјелатности. У року од двије године ту обавезу је извршило 3.700 предузетника, док 1.060 није извршило обавезу усклађивања са Законом о занатско-предузетничкој дјелатности - наводе у одјељењу.

У информацији о стању у привреди и запошљавању у граду која садржи податке закључно са мартом ове године, а која ће се наћи пред одборницима на идућој сједници градског парламента, стоји да је предузетништво на подручју града окарактерисано као неразвијени сектор због недовољне подршке његовом развоју.

- Највећи број предузетника с подручја града активан је у сектору трговине и угоститељства. Непостојање података о величини и економској снази предузетништва одражава се на неуређеност економске политике за развој предузетништва - наведено је у информацији.

Нагласили су да је неопходно регулисати сектор у неколико поља.

- Потребно је унаприједити јединствени регистар предузетника, упоредив с другим базама података, затим увести обавезу израде финансијских извјештаја које ће предузетници достављати надлежним институцијама, те успоставити функционалнији коморски систем, развијати предузетничку климу и мрежу за пословни развој. Неопходно је обезбиједити квалитетан и сигуран систем финансијске подршке, нарочито старих заната и дефицитарних занимања - препоручено је у документу.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић је рекао да је ситуација у предузетништву неповољна већ неколико година.

- Градске власти покушавале су током прошле и ове године да побољшају ситуацију смањењем појединих такси и кроз субвенције за запошљавање - рекао је Марјановић.

Такса

Пред одборницима ће се наћи и допуна одлуке о административним таксама која предвиђа ослобађање од плаћања 32 КМ за привремени или трајни прекид дјелатности. Допуна се односи на предузетнике који нису у могућности да обављају исте дјелатности, као посљедица елементарних непогода и других несрећа због којих је проглашена ванредна ситуација на подручју града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана