Бањалука: Град објавио конкурс за финансирање студената

Весна Поповић
Бањалука: Град објавио конкурс за финансирање студената

Бањалука - Градска управа расписала је јуче конкурс за додјелу стипендија студентима за академску 2015/2016. годину, а пријаве се могу слати до 20. новембра.

По одредбама конкурса, студенти могу конкурисати за три врсте стипендија, чија би исплата требало да почне у фебруару идуће године.

- Према социјалном статусу и за успјех на студију студент може да добије 130 КМ. Они који се образују за дефицитарна занимања биће финансирани са 250 КМ - објаснили су у Градској управи.

У буџету града за стипендије ученицима и студентима за школску 2015/2016. годину планирано је 1,6 милиона КМ.

У Градској управи нису могли прецизирати колико ће од те суме бити издвојено за ученике, а колико за студенте.

- Сви који остварују право на стипендију по основу социјалног статуса и дефицитарног занимања ће је и добити. С друге стране, број стипендија за успјех на студију или у школи ограничен је износом средстава која преостану. По тим критеријумима биће и распоређен новац - прецизирали су у Градској управи.

Додали су да прије објаве резултата, када су у питању студентске стипендије, морају ускладити градску листу са списком стипендиста Владе РС .

- Доста студената конкурише за обје стипендије и у случају да добију обје, морају се једне одрећи. Дуготрајан је процес док се дупла имена на листама елиминишу - навели су у Градској управи.

Из буџета града у академској 2014/2015. години стипендирано је 369 студената и у Градској управи су потврдили да нису исплаћене све стипендије.

- Посљедње двије ће бити исплаћене у новембру - прецизирали су у Градској управи.

Нагласили су да ће у наредних мјесец бити познат списак средњошколаца који ће добити стипендије у школској 2015/2016. години. На адресу Градске управе стигло је 1.206 захтјева.

- За дефицитарна занимања конкурисало је 27 кандидата и сви захтјеви су одобрени. За стипендије по основу социјалног статуса стигла је 601 пријава. Још их обрађујемо и не знамо колико ученика испуњава услове конкурса - навели су у Градској управи.

Када су у питању стипендије по основу успјеха у школи, стигло је 578 пријава, од којих 570 задовољава критеријуме.

- Бодовани су и листу смо доставили градоначелнику на сагласност. Не знамо колико ће ових стипендија бити одобрено, јер нисмо провјерили све пријаве за стипендије по основу социјалног статуса - рекли су у Градској управи.

Истакли су да ће у децембру бити исплаћена једна ученичка стипендија за школску 2015/2016. годину, те да су прошлогодишње у потпуности исплаћене.

Дефицитарна занимања

У Градској управи су рекли да су дефицитарна занимања дипломирани инжењер електротехнике, одсјек рачунарство и информатика, дипломирани инжењер текстилног инжењерства, одсјек текстилно инжењерство - обућарска технологија и дизајн, те дипломирани професор математике и информатике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана