Бањалука добила Парк књиге: Част књизи и читаоцу

ГС
Бањалука добила Парк књиге: Част књизи и читаоцу

БАЊАЛУКА - Бањалука је добила Парк књиге – предивну оазу у срцу града, коју поред необичне хортикултуре краси и споменик Кулину бану.

Заједно са бројним суграђанима, свечаном отварању једног од пет нових паркова и откривању споменика на којем је уклесан и текст Повеље Кулина бана, као свједочанства српског идентитета и писмености на овим просторима, присуствовао је и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

– Кроз све паркове које градимо у граду испричаћемо све оно што ми као народ јесмо. Парк књиге са спомеником Кулину бану у својим темељима чуваће идентитет српског народа и нашег језика – поручио је градоначелник, истакавши да је довољно свједочанство хришћанског и српског идентитета у БиХ управо чињеница да је Кулин бан Повељу исписао ћирилицом на Дан Усјековања главе Светог Јована 1189. године и започео је ријечима “У име Оца и Сина и Светога духа“.

Додао је да је трговачка Повеља коју је Кулин бан написао Дубровчанима свједочанство да је ово земља гдје су српски коријени дубоки.

-Осим тога, кроз изградњу Парка књиге ријешено је и питање уличних продаваца књиге, који су на овом простору добили један потпуно другачији амбијент, који ће свакако привући и већи број суграђана и посјетилаца. Ово је донедавно била једна слабо посјећена локација, а са новим уређењем, љепшим амбијентом који краси необична и богата хортикултура увјерен сам да ће од сада бити другачије и да ће ово постати омиљено мјесто љубитеља књига, али и свих грађана – нагласио је Станивуковић.

Напомиње да на овој локацији Бањалука добија и први културни центар након готово једног вијека, који ће бити смјештен у Кући Милановића, као и Парк ослобођења који ће бити посвећен Велеиздајничком процесу.

Књижевник Ранко Павловић истакао је да је овај парк велика част књизи, а самим тим и читаоцу.

-Ово је част књизи, а онда и читаоцу. Уједно то је част и лијепој ријечи, а онда и опстанку људском. Ово је изванредно мјесто да се у љетним мјесецима у позним часовима уз тихи звук виолине одржавају књижевне вечери. Ово ће бити изванредно мјесто за оне који воле романтику и који воле да слушају лијепу ријеч уз музику у амбијенту гдје књига столује – казао је Павловић.

Професор Душко Певуља рекао је да је ово велики дан за Бањалуку, јер градови су онолико градови колико имају овакве просторе и овакво поштовање за књигу.

-Чак и кад се помислило да књига одлази у историју, свједоци смо да она ипак не одлази, јер је она заправо врло жилава, стара тековина. И Парк књиге и споменик Кулину бану су од епохалног значаја за Бањалуку, али и за српски народ у БиХ, јер и Кулин бан и Повеља Кулина бана као најстарији ћирилични документ имају посебно мјесто у српској писмености, култури и историји, чак и у временима када смо доведени у ситуацију да се одричемо нечег што је неупитно српско – истакао је Певуља.

Он је искористио прилику да се захвали градоначелнику на изградњи једног оваквог мјеста, које ће, како је казао, бити заиста посебно свим Бањалучанима и постати културни биљег града.

Поред овог парка, Бањалука ће добити и највећи градски парк код Тржног центра „Делта Планет“, парк посвећен краљу Твртку I Котроманићу, краљу Срба, Босне, приморја и западних страна, Ћирилични парк, као и Парк ослобођења посвећен Велиздајничком процесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана