Бањалука добила Ћирилични парк (ФОТО)

ГС
Бањалука добила Ћирилични парк (ФОТО)

БАЊАЛУКА - На простору тзв. Купусишта, површину око 9.000 метара квадратних од јуче краси 30 азбучних слова.

-Пред нама је један парк површине 9.000 метара квадратних, а свега 240 квадрата ове површине заузимају уређене стазе за шетњу, што је потврда да је Бањалука заштитила још једну своју зелену оазу и додатно је оплеменила са словима српске азбуке – ћириличног писма као најљепшег писма на свијету. Овај парк постаће право мјесто за уживање како током дана тако и у вечерњим часовима јер је овај простор добио и предивну амбијенталну расвјету – поручио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић на отварању парка којем је присуствовао заједно са бројним грађанима.

Како је казао, ово је први парк забавно-едукативног карактера и први парк посвећен Ћирилици, те додао да је у средини парка смјештен и мали амфитеатар, који ће моћи бити коришћен као учионица у природи.

-Наша идеја је да наши малишани док шетају и играју се у парку, уједно и уче ћирилично писмо. Увјерен сам да ће временом и онај дио наших суграђана који су на почетку били против овог парка, завољети овај парк који заиста изгледа прелијепо. Уједно овај парк је и порука свима нама да се запитамо да ли довољно користимо своје писмо – рекао је Станивуковић.

Истакавши да као млад човјек велику пажњу посвећује употреби ћирилице у свакодневој писаној комуникацији, градоначелник је нагласио да је очување ћирилице важно национално питање.

-Овакав један парк био је потребан граду, а градска администрација до сада је углавном градила тематске паркове. Један парк посветили смо књизи, други смо посветили Велеиздајничком процесу, као важном догађају из бањалучке историје. Осим тога направили смо и парк који смо посветили српском владару Стефану Твртку I Котроманићу, а већ  Бањалука добија и највећи градски парк, који ће бити једна права зелена оаза са вјештачким језером –  рекао је Станивуковић.

Подсјетио је да је уз пет нових паркова, те уређени Парк „Младен Стојановић“ и парк у насељу Росуље Бања Лука добила седам паркова.

-Сваки парк је прича за себе, сваки парк је нови симбол и нова најљепша разгледница нашег града – закључио је градоначелник Бање Луке.

Савјетница градоначелника Мирна Савић – Бањац рекла је да је градска администрација увела једну сјајну праксу, а то је да се приликом извођења било каквих радова тежи да се сачува свако дрво.

-Трудимо се да при било којој изградњи саобраћајница премјестимо стабла на другу локацију и да на све начине сачувамо зеленило. Посјећеност свих новоуређених паркова најбоља је потврда да грађани желе и вапе за оваквим мјестима – закључила је она.

Координатор пројекта Валентина Савић-Мандић истакла је да је једна донедавно запуштена зелена површина претворена у предивну зелену оазу са едукативно-забавним садржајима односно тродимензионалним азбучним словима.

-Уз једну нову вијугаву стазу додали смо 30 шарених слова како би дјеца кроз игру и забаву стицала и знање. Уз то имамо и једну платформу под липом у форми амфитеатра, гдје ће дјеца имати учионицу на отвореном. За сва слова имамо неопходне атесте, кориштени су еколошки материјали и боје које су безбједне за здравље наших најмлађих – истакла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана