Бањалука добија споменик краљу Петру

Срна
Бањалука добија споменик краљу Петру

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће у Бањалуци бити изграђен импозантан споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу.

Он је појаснио да ће на локацији код Народног позоришта бити раширен кружни ток и у средини изграђен споменик.

"То ће бити нешто што ће остати за сва времена, вјерујем да ћемо у наредне двије до три године успјети да то урадимо", рекао је Додик током пријема у Палати Републике гдје је организовао пријем поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Такође је рекао да је овај празник готово цијели вијек био неоправдано потиснут и да се обиљежава у општем напретку Републике Српске и Србије.

Он је истакао да су Срби наивно вјеровали да доносе слободу другима и да други треба да јој се радују.

"Сада послије толико година и деценија знамо да је то била заблуда. Али, српски народ као што није нестао и изумро у вријеме Отоманске империје, није нестао ни у вријеме бивше Југославије. Остао је поносан и данас слави свој празник", рекао је између осталог Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да краљ Петар заслужује монументалан споменик у центру Бањалуке чиме ће Бањалука и Република Српска вратити барем дио дуга једном од највећих владара у српској историји.

Цвијановићева је истакла да је срећна што је овај важан национални пројекат представљен баш на Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

"Краљ Петар заслужује монументалан споменик у центру Бањалуке. И као Петар Мркоњић који се у овим крајевима борио за слободу српског народа у БиХ током устанка против османске власти. И као краљ Петар Први Карађорђевић, чија је славна српска војска побједоносно умарширала у Бањалуку 21. новембра 1918. године", навела је Цвијановићева на "Инстаграму".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана